МАНЕВРИ ВС: Српски „панцир“ први пут гађао циљеве на земљи, а „пасарс“ у ваздуху (ВИДЕО)

Новости онлине

21. 09. 2020. у 19:24

МАНЕВРИ ВС: Српски „панцир“ први пут гађао циљеве на земљи, а „пасарс“ у ваздуху (ВИДЕО)

Фото: Новости архива

ПРИПАДНИЦИ 250. ракетне бригаде за противваздухопловна дејства извели су на „Пасуљанским ливадама“ гађање из артиљеријско-ракетних система „пасарс“ и „панцир С1“.

То је део припреме за велику вежбу коју ће Војска Србије, како је најављено, извести у октобру.

Министар одбране Александар Вулин и заменик начелника Генералштаба генерал-мајор Петар Цветковић присуствовали су гађању циљева из артиљеријско-ракетних система „пасарс“ и „панцир С1“.

Гађање су извели припадници Трећег ракетног дивизиона 250. ракетне бригаде за противваздухопловна дејства.

​Вулин је истакао да се Војска Србије свакодневно припрема, вежба и обучава и користи нова средства која има, као што су један од најсавременијих система противваздухопловне одбране – „панцир“, али исто тако и систем домаће производње – „пасарс“.

„Ми се припремамо и вежбамо, и то је посао војске, али ово што сте данас видели је за нас од посебног значаја, јер је ово први пут да 'панцир' гађа по циљевима на земљи, а нулта серија 'пасарса' по циљевима у ваздуху. Такође, ово је део наше припреме за велику вежбу коју ћемо извести у октобру и где ћемо приказати све способности које је Војска Србије успела до сада да постигне“, нагласио је Вулин.

Фото Министарство одбране

Гађању су присуствовали и помоћник министра за материјалне ресурсе Ненад Милорадовић, командант РВ и ПВО генерал-мајор Душко Жарковић, заменик команданта Копнене војске бригадни генерал Владета Балтић, начелник Управе за развој и опремање Генералштаба бригадни генерал Милан Поповић, командант 250. ракетне бригаде за противваздухопловна дејства бригадни генерал Тиосав Јанковић.

Противавионски самоходни артиљеријско-ракетни систем „пасарс“ намењен је за заштиту копнених јединица Војске Србије, првенствено оклопно-механизованих и артиљеријско-ракетних јединица током извођења борбених дејстава, као и одбрану важних објеката и инсталација од дејства из ваздушног простора.

Тај систем ефикасан је у борби против беспилотних летелица, борбених хеликоптера, крстарећих ракета, нисколетећих авиона, као и за дејства по циљевима на земљи и води.

За развој сложеног борбеног система „пасарс“ задужен је Војнотехнички институт, а процес модернизације система, који треба да буде окосница одбране јединица Копнене војске, значајно доприноси повећању оперативних способности војске.

БОЈЕВО ГАЂАЊЕ "ПАНЦИРОМ С1" НА ПАСУЉАНСКИМ ЛИВАДАМА

Артиљеријско-ракетни систем за противваздухопловна дејства „панцир С1“ намењен је за противваздухопловну одбрану значајних објеката од извиђања и дејства из ваздушног простора, као и заштиту ПВО јединица и средстава ратне технике.

Набавком тог артиљеријско-ракетног система средњег домета и модернизацијом ракетних система у употреби, значајно су повећане оперативне способности противваздухопловне одбране, саопштило је Министарство одбране.

rs.sputniknews.com

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)