С МОРА СЕ ВРАТИЛИ ЗАРАЖЕНИ: Под надзором 15.000 повратника, има позитивних на корону

Танјуг

21. 09. 2020. у 11:33

ЧЛАН кризног штаба епидемиолог др Предраг Кон рекао је данас да се тренутно под надзором налази 15.000 људи који су се вратили с летовања из земаља које су означене као ковид ризичне и да су међу њима пронађене и ковид позитивне особе.

С МОРА СЕ ВРАТИЛИ ЗАРАЖЕНИ:  Под надзором 15.000 повратника, има позитивних на корону

Фото: М.Анђела

- То је добра ствар у целом систему и битно не само за сада већ и за касније, јер рано откривање инфицираних и стављање у изолацију главни је вид борбе против корона вируса - рекао је Кон за ТВ Прва.

На питање да ли има довољно инспектора који би могли да контролишу све људе који су се путем портала е-здравље јавили, Кон је рекао да је то немогуће.

- Међутим, кроз систем који је направљен то је изводљиво - додао је.

Кон је рекао да је у средњим школама у целој Србији потврђено пет случајева корона вируса, од којих је један у Београду и додао да је мало вероватно да је то реално стање с обзиром на далеко већи број оболелих у основним школама

- Мало је вероватно да у средњим школама нема циркулације вируса, у односу на основне. То значи да или нису пријављени или да нису препознати случајеви корона вируса и нисам сигуран колико се онда поштују остале мере - навео је Кон.

Истакао је да није циљ да се одједном отркирије 10-15 случајева, него да се откривају појединачни случајеви и да се склањају.

Комплетан прелазак на онлајн наставу није, према његовим речима, решење јер одмах иде питање докле ће то трајати.

- А ово ће трајати много дуже, трајаће пар година док се не разреши ова ситуација с короном, а ни долазак вакцине није завршен посао - рекао је Кон.

Он је оценио да је систем комбиноване наставе сасвим солидно направљен, али је додао је да ће се видети каква ће ситуација бити када почне озбиљно ширење вируса.

- Ако би смо ове мере стриктно спроводили и ако тако буде стално, могуће да избегнемо трећи талас, али реалност није таква. Ја не могу да кажем да не очекујемо да у октобру дође до пораста оболерлих - рекао је Кон.

Када је реч о евентуалном пооштравању мера, каже да не зна шта би више могло да се уради "јер више од овога не може".

Према његовим речима, велики проблем су славља, али сматра да множе да се нађе начин да се људима то објасни.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (5)

dzudza basadzija

21.09.2020. 11:53

IDES PO CENU ZIVOTA NA "ODMOR"???I VRACAS SE DA SA SOBOM POVEDES I DRUSTVO???NEKA JEDAN OD ZARAZENIH IZADJE I OBJASNI NAM TU RADNJU!STA JE BIO CILJ ODLASKA NA ODMOR?SUSRED SA SMRCU?"ADRENALIN"?"PROVOD"?I NA KRAJU:STA SAD???NEMA LJUTNJE!SITI SMO OBJASNJENJA I UPUTSTAVA!!!NEKO MORA DA BUDE KRIV!NEKI MORAJU DA BUDU KRIVI!GDE JE RAZLIKA IZMEDJU:"u GRCKU SE NESME I NE MOZE",I "TAMO NASI GRADJANI,SMEJU NA ZELJENI ODMOR"???TO SMEJU JE SADA POVRATNI UDARAC-"BUMERANG"!DA LI CE SE NACI NEKO,KO CE BAS TIM GRCIMA,RECI HVALA???NECIJU OBEST,NEOZBILJNOST I "ISKONSKIM NAGONOM" ZA PUTOVANJEM I ODMOROM,PLACAMO SVI!NE SAMO PUTEM POREZA!

Max

21.09.2020. 12:07

G-Kone, ljudi su"ovce"(kako je nekad rekao naš bivši min.spoljnih posl.), ali se i poneke ovce znaju uzjoguniti, a sada sve više. Nego, u školama decu retko ko upisuje u es.Dnevnik, ne traži se opravdanje kada bolesna deca dođu u školu(za bolesne, doktori opšte prakse napišu na opravdanju virosis, i ne piše koja je vrsta, jer nisu ni testirana-zahvaljujući pedijatrima). Škole nemaju striktna pravila o kažnjavanju i udaljivanju dece na on-line nastavu, ako krše"naredbu"o nošenju maski. Glavni krivci su PEDIJATRI-koji decu bez obzira na simptome, ne upućuju na testiranja i vraćaju ih nazad u školu sa sumnjivim opravdanjima, a koja i dalje šmrkću i kašlju. Povezati elektronski: domove zdravlja(opravdavanje časova)-škole(esDnevnik) time će ministarstva imati više uvida u bolesti sve dece. Ako ima ko u školskim upravama da gleda podatke.