СТИЖЕ НАГЛО ЗАХЛАЂЕЊЕ: Температуре иду преко 30 степени, а ево када крећу кошава и пљускови

Novosti online

21. 09. 2020. у 08:49

СТИЖЕ НАГЛО ЗАХЛАЂЕЊЕ: Температуре иду преко 30 степени, а ево када крећу кошава и пљускови

Фото: Н. Скендерија

Иако је календарски крај лета, ипак најтоплије годишње доба ће имати још неколико својих температурних успона.

Тако се већ од средине следеће недеље очекује пораст температуре, а сличне пикове на живиној скали можемо очекивати чак и у октобру. Пред нама је, када се погледа температурни графикон, прави временски ролеркостер.

Како је испричао метеоролог Ђорђе Ђурић следеће недеље се натавља лепо време, биће и натпросечних температура за ово доба године, али су могући пљускови.

- Наставља се и следеће недеље лепо и топло време. Температуре ће се кретати од 26 до 30 степени у Србији, а у Београду ће бити до 28 степени. Дакле, натпросечне вредности за ово доба године. Касније, у току послеподнева на југозападну Србије створиће се услови за пљускове - прича Ђурић.

Температура ће расти током недеље, али ће бити могући и пљускови са грмљавином. Међутим, како најављује метеоролог Ђурић, крај радне седмице ће бити права увертира у јесен.

- У уторак и среду се очекује сунчано и још топлије време. Просечна температура ће бити 31 степен. После подне и предвече биће услова за локалну облачност и пљускове са грмљавином. Изгледније је да ће овакво време бити у среду него у уторак. У уторак су, такође, могуће падавине, али на мањем подручју. Четвртак и петак представљају прекретницу између јесени и лета. Биће и даље топло, али се очекују и јача наоблачења са пљусковима тако да ће време бити право јесење - објашњава Ђурић.

Како дође јесен тако нам се врати стара познаница кошава, а Ђурић каже да бисмо овај ветар могли да очекујемо у гостима већ крајем следеће недеље.

- У кошавском подручју очекује се кошава, а на југу Баната су могући повремени јачи удари. Ипак то ће бити топла кошава - прича Ђурић.

Викенд и 5 степени!

За викенд Ђурић прогнозира осетан пад температуре и то јутарње од 5 до 8 степени када ће температуре већ почети да одговарају и календару.

- Ако смо претходних дана имали температуре око 30 степени, сада ће се оне спустити на просечне вредности које за ово доба износе између 22 и 24 степена - објашњава метеоролог.

Он најављује да ће у последњој недељи септембра доћи до додатног захлађења када ће се температуре кретати око 15 степени.

У том периоду ћемо очекивати и обилније падавине. Међутим, почетак следећег месеца носи са собом и још један трзај топлијег и ведријег времена.

Па тако Ђурић каже да би почетком октобра могло бити топлије и ће температура порасти на око 20 степени. Ипак, он напомиње да се најпрецизније прогнозе дају за период од пет до седам дана.

Овакве прогнозе за следећи период сагласне су и са подацима објављеним на сајту Републичког хидрометеоролошког завода. На сајту РХМЗ, у њиховој дугорочној прогнзи коју ажурирају на сваих 15 дана, стоји да ће оваквих "летњих трзаја" бити неколико у идућем месецу. Тако према њиховим подацима стоји да средином октобра можемо очекивати температуре и до 28 степени.

Ђурић је у начелу сагласан да је тако нешто могуће, али не би прецизирао датуме када ћемо имати топлије дане у октобру.

- Михољско лето је нешто што се уобичајено дешава у јесен. Неких година је израженије, а некад не толико. Обично се везује за 8. октобар и уобичајено је да траје неколико дана, с тим да постоје и изузеци. На пример, прошле године се то михољско лето отегло на скоро цео месец и тада смо скоро цео октобар имали праве летње температур од око 28 степени - закључује Ђурић.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)