ЈЕСИ ЛИ СРБИЈАНКА ИЛИ СРПКИЊА? Фотографија четири девојке са Балкана посвађала Твитер

Novosti online

20. 09. 2020. у 22:21

ЈЕСИ ЛИ СРБИЈАНКА ИЛИ СРПКИЊА? Фотографија четири девојке са Балкана посвађала Твитер

Фото:; Промо

КО су Срби, а ко Србијанци, шта је правилно и да ли је могуће бити оба - пита се домаћи Твитер.

Иако се то не дешава први пут на друштвеним мрежама, већ често дође и до подела, убеђивања и вређања суседних народа, овај пут повод је био фотографија једне кориснице.

Фотографија четири девојке са Балкана недавно је објављена на Твитеру, а оно што је привукло пажњу корисника и засенило њихову лепоту, јесте опис који је постављен уз њу.

- Црногорка, Србијанка, Босанка и Хрватица, али није виц - навела је девојка у објави и покренула лавину коментара.

Неки од корисника одмах су исправили девојку, наводећи како је требала да напише "Српкиња" уместо "Србијанка", други су покушавали да објасне у чему је разлика, док су трећи сматрали да је то једино правилно што је написала.

- Црногоријанка, Србијанка, Боснијанка, Хрватијанка - гласио је један од коментара.

Неки корисници су убрзо почели да објашњавају у чему је разлика, помињући географску припадност, националност, веру и језик, док су се други забављали покушавајући да погоде на коју од девојака се односи који појам из описа фотографије.

Српкиња или Србијанка?

До ове разлике дошло је услед околности присутних само на Балкану, где су нације измешане.

- Тако је било поготово у 19. веку, када нико, рецимо, није порицао да су Црногорци Срби, па је створен израз "Србијанац", да би се разликовао по географском пореклу. "Босанац" нема то исто оправдање, то је вероватно формирано у време Аустро-Угарске - објаснио је својевремено лингвиста Иван Клајн .

Ови изрази постоје одавно и налазе се у многим речницима, почевши записом у Вуковом Рјечнику где стоји да је Србијанац - човек из Србије, а србијански - који је из Србије. Истог мишљења је и хрватски лингвиста Ватрослав Рожић који дефинише Србијанца као човека из Србије, за разлику од Србина - што је народно име.

Познати лингвиста Клајн каже да нигде у Европи осим у Србији и Босни не постоји национална ознака која би била пандан терминима "Босанац" и "Србијанац", попут "Францужанина" или "Италијањанина". До тога није дошло у Хрватској (Хрваћанин) и Албанији ("Албањанин") из политчких разлога, јер се тамо више инсистирало на етничкој монолитности. Срби су, према његовим речима, много више били измешани с другима, то је она чувена "тигрова кожа".

- У случају Хрвата у Босни, њихово постојање је само било повод за територијалне претензије - каже Клајн.

Клајн каже да су на ову тему објављене две студије професора Мирослава Николића и покојног Егона Фекетеа, у којима је детаљно објашњено како је до поделе дошло.

- Уместо придева српски може се употребити и придев србијански. Први има шире значење и националну конотацију, док се у другом случају ради о територијалном одређењу па се придев србијански везује за Србију. Као што сви Срби нису Србијанци тако ни сви Србијанци (грађани Србије) нису Срби - говорио је др Фекете.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (8)

Miki

21.09.2020. 02:18

Razlicite termine za Srbina izmisli su dusmani, oni koji zele sa nas podele i zavade medjusobno. Srbin iz Bosne, Srbijanac, Srbin iz dijaspore itd. Srbin je Srbin ma gde na zamaljskoj kugli bio. Zapamtite braco i sestre Srbi, ma gde bili mi smo jedno bice. Samo Sloga Srbina Spasava.

Mladen

21.09.2020. 02:40

To je jos jedan metod koji sluzi neprijateljima srbskog naroda da razjedinjuju Srbe na sve moguce nacine u smislu slabljenja. To su cinili ranije to cine i sada. Ta objasnjenja tih lingvista stucnjaka padaju u vodu ako se na vrlo prosta objasnjenja. Sta je Beograd , Nis, Vranje, Valjevo srbijanski gradovi ili gradovi u Srbiji, Srbski gradovi. Srbska privreda , reke itd. Ja imam srbski pasos ili srbijanski. Sta sam ja gradjanin sam Srbije a rodom sa Kosova i Metohije.

Milan1

21.09.2020. 13:26

Da pojasnim, sa patriotske strane: Srbijanci su Srbi koji žive u Srbiji, matici, a oni koji žive u BiH (odakle i potiču svi mogući napadi na Srbe) su Srbi (srpska Sparta 2) - uvijek na braniku otadžbine.

Delija iz Valjeva

21.09.2020. 17:15

Nacionalnost Srbin muškarac,Srpkinja žena.Bosanac nacionalnost ne postoji,postoji Srbin iz Bosne i Hercegovine,hrvat iz bih,musliman iz bih.Ni nacionalnost Crnogorac nije postojala,a sad ima i nacionalnost milogorac!!!!!

Banaćanin

21.09.2020. 18:16

U Vojvodini žive Srbi i Srpkinje! Južno od Dunava žive Srbijanci i Srbijanke! U Bosni do 90-ih su živeli Bosanci, posle su naprasno postali Veliki Srbi isto važi i za Hrvatsku! Za ostale ne znam kako se izjašnjavaju!

Lucky

22.09.2020. 16:49

Kako to ne postoje madjarijanci,grvatijanci ili crnogorijanci i crnogorijanke,alo bre SRBIJA ,SRBI I SRPKINJE, ko hice da bude janac neka mu. Ajde i za zanmanja da kazem jer je vec postalo ozbiljno. Zanimanja su muskog roda. Nepostoji premijerka,predsednica,dokrirka,rudarka....kako ce te da napisete za zenu vojnik.