БРОЈ КРИВИЧНИХ ДЕЛА У СРБИЈИ ПОСТЕПЕНО ОПАДА: Само условна за насиље над женом и децом

В. ЦРЊАНСКИ СПАСОЈЕВИЋ

21. 09. 2020. у 08:00

БРОЈ почињених крађа, али и осталих кривичних дела у Србији, ако је веровати статистици, из године у годину, од 2015. постепено опада.

БРОЈ КРИВИЧНИХ ДЕЛА У СРБИЈИ ПОСТЕПЕНО ОПАДА: Само условна за насиље над женом и децом

ФОТО Depositphotos

Ипак, ово правило не важи за сва дела и за све старосне категорије. Занимљиво је да број пријављених, али и осуђених, породичних насилника драстично расте, а вероватно је још занимљивије да расте и број осуђеника старијих од 60 година!

Ово су трендови који се могу видети из недавно објављеног извештаја Републичког завода за статистику о пунолетним починиоцима кривичних дела за 2019.

Како показују подаци, највише људи је правоснажно осуђено због крађа, пљачки, разбојништава и других дела против имовине (чак 28 одсто укупног броја), иако су ове бројке генерално у паду. Следе осуђени за дела против здравља људи (16 одсто), где доминирају они који држе, узгајају и препродају опојне дроге, а на трећем месту су осуђени за дела против брака и породице (14,8 одсто). Међу њима је највише породичних насилника и оних који ускраћују деци и брачном другу издржавање.

- Број пријављених случајева насиља у породици драстично расте откад је 2016. донет Закон о спречавању породичног насиља - објашњавају надлежни у Републичком заводу за статистику за истраживања у области правосуђа. - Пријава је много, најчешће их подносе жене против брачних другова, али се дешава да током поступка одустану или се споразумеју, па је број осуда мањи.

Прошле године је чак 10.000 пријава "крунисано" са свега 2.672 пресуде, од чега је 628 људи добило казну затвора, а већина осталих само условну осуду. То значи да тек сваки шеснаести заврши иза решетака.

JOШ НИКОМЕ ДОЖИВОТНА РОБИЈА

У ИЗВЕШТАЈУ о правосуђу за прошлу годину не појављује се доживотна робија, уведена у мају 2019. Како објашњавају у РЗС, она ће се видети тек у извештајима за следећу годину, будући да лане нико још није правоснажно осуђен на ову казну. Четворо људи добило је, доскора најстрожу, казну од 40 година затвора.

И у овом случају, али и код већине других кривичних дела, у казненој политици доминирају условне казне. За разлику од затворских, које заузимају 24 одсто свих санкција, условне чине више од 57 одсто! Посебно често се додељују код крађа, па чак и тешких крађа, док је кућног затвора релативно мало, а рад у јавном интересу је на нивоу статистичке грешке. Чини се да ова институција, која је нпр. у Великој Британији скоро потпуно заменила условне санкције, код нас и даље није заживела, а број предузећа са којима се склапају уговори за рад је ограничен.

Још једна занимљивост из извештаја РЗС јесте чињеница да је код свих старосних категорија број процесуираних и кажњених у опадању, осим код категорије 60 плус.

- Другог објашњења нема осим да је Србија генерално стара земља и да расте број старијих од 60 година, па самим тим се повећава и број кривичних дела у овој категорији. Ипак, најбројнији починиоци стари су између 30 и 39 - кажу у РЗС.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)