АМЕРИКА СЛАВИ СРПСКОГ ГЕНИЈА: Подигнут споменик Николи Тесли - биста као знак сећања на струју коју им је довео 1897. године

М. ЛОПУШИНА

20. 09. 2020. у 22:16

АМЕРИКА СЛАВИ СРПСКОГ ГЕНИЈА: Подигнут споменик Николи Тесли - биста као знак сећања на струју коју им је довео 1897. године

Фото архива

НА углу улица Главне и Северне дивизије у граду Бафалу код Њујорка отворен је Парк Николе Тесле, у коме се налази споменик српском генију и једном од највећих научника у историји човечанства, 20. по реду у Америци.

На овај начин су се САД, а посебно грађани Бафала, захвалили великом научнику, што је 1897. године довео струју у овај град.

- Тесла је пре равно 123 године користио електричну енергију произведену у турбинама електране са Нијагариних водопада како би осветлио куће, предузећа, улице Бафала. Био је то историјски догађај, јер је Никола Тесла први пут демонстрирао моћ да се електрична енергија наизменичном струјом преноси километрима далеко - подсетио је Маки Бекер, један од иницијатора постављања споменика.

Историјски догађај, с краја 19. века, прослављен је у згради Електродистрибуције града, на којој се окупила тадашња америчка елита из Бафала и Њујорка, а почасни гост био је Тесла лично. Говорници су редом изјављивали да је "пренос енергије најважнији догађај у историји Бафала и догађај без премца у историји света, те да је управо започела ера Великог бивола или Електричног бивола".

ФЕСТИВАЛ НАУКЕ И ТЕСЛИН КОРИДОР

У ЗНАК сећања на Николу Теслу град Бафало је одлучио да 23. септембра одржи Фестивал науке, који ће бити у знаку имена и дела проналазача и визионара. Тада ће бити отворен и Теслин коридор у Бафалу - путања од Нијагарине и Вулканске улице до Бусти авеније. Управа и грађани верују да ће Бафало постати највећи Теслин град на свету.

Одевен у смокинг, увек елегантни Никола Тесла одржао је, како је забележено, здравицу:

Фото архива

- Желим да вам честитам Бафалонци, пријатељи моји, на дивним очекивањима и могућностима, које су вам отворене. У неко време, не далеко, ваш град ће се наћи на граници велике енергетске револуције, која је једно од чуда нације.

МУЗЕЈ НА ЛОНГ АЈЛЕНДУ

ТЕСЛИНА лабораторија на Лонг Ајленду, чувена по његовим експериментима бежичног преношења енергије, постаће музеј захваљујући ентузијастима и поштоваоцима дела српског научника, најавио је директор лабораторије Теслиног научног центра Ворденклиф Марк Алеси.

Важан корак ка том циљу је завршетак реконструкције 112 година старог димњака који је пројектовао чувени архитекта Стенфорд Вајт.

Чекало се све до минулог викенда да се град Бафало поново сети Николе Тесле. Споменик који је подигнут лична је донација професора Франциса Лестингија, обожаваоца српског генија, који је 2018. јавно критиковао управу града што ничим није обележила живот и рад Николе Тесле у Бафалу.

- Град Бафало нема улицу, авенију, уличицу, било шта што је названо по Николи Тесли. Нема зграду, школу, тржни центар, па чак ни плочу, упркос томе што Тесла има историјске везе са Бафалом. Мислим да би ученици, који упијају знања великог генија, можда могли да смисле неки начин да град добије школу названу по Николи Тесли - рекао је Лестинги, професор историје на Универзитету "Бафало".

Теслину статуу, високу 1,7 метара, обликовао је амерички уметник Лари Грифис Трећи. У подножју фигуре постављена је временска капсула, направљена од кованог гвожђа као симбол научникових веза са космосом и планетарним преносом енергије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)