КАДА ЋЕ СЕ ЗАВРШИТИ ТОПЛА ЈЕСЕН? Метеоролог открива - после овог датума, опростите се од лета

Новости онлине

20. 09. 2020. у 19:58

КАДА ЋЕ СЕ ЗАВРШИТИ ТОПЛА ЈЕСЕН? Метеоролог открива - после овог датума, опростите се од лета

Фото Н. Фифић

ОСЕТНО захлађено дошло нам је већ овог викенда, па је право време и да сазнамо шта нас очекује у наредном периоду.

Сутра ћемо поново моћи да се раскомотимо и уживамо у нешто вишим температурама. Прогноза за недељу пред нама најављује дневне температуре и до 30 степени, али онда нам долази захлађење.

- Метеоролошки почетак јесени не поклапа се с календарским. Ове године имали смо продужено лето и изузетно топло време за ово доба године наставиће се до 25. септембра. После иде промена у смислу захлађења, биће облачно и кишно, а максималне дневне температуре биће седам до десет степени ниже. То ће трајати пет-шест дана, а после ће у октобру бити релативно стабилно, умерено топло и с дужим сувим периодима - открива метеоролог Недељко Тодоровић.

Недељко Тодоровић/Фото: Принтсцреен

Међутим, како каже, након 25. септембра можемо да се опростимо од летњих температура.

- У октобру је мала вероватноћа да скочи преко 25 степени, углавном ће бити 20 до 25. Имаћемо више сувих дана, то могу да кажем. Али свако следеће захлађење обара температуру и не враћа је на претходну - истиче Тодоровић.

У преводу, треба искористити наредних неколико топлих дана и опростити се од лета за ову годину. Према сезонској прогнози РХМЗ очекује нас мало топлија и мало сувља јесен у односу на вишегодишњи просек.

У Београду и широј околини предвиђа се вредност октобарске средње минималне температуре ваздуха од 9.6 степени, а средње максималне око 19.1. Месечна сума падавина током октобра биће испод или у границама вишегодишњег просека са вредностима у просеку нижим за око 8 мм у односу на вишегодишњи просек. У Београду и широј околини октобарска сума падавина износиће око 37 мм, најављено је на сајту РХМЗ.

(Глас јавности)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)