УНИШТАВА ТЕНКОВЕ, ОКЛОПНА ВОЗИЛА, БУНКЕРЕ: Погледајте како функционишре ракетни систем Војске Србије ALAS (ФОТО +ВИДЕО)

Novosti online

20. 09. 2020. у 15:35

УНИШТАВА ТЕНКОВЕ, ОКЛОПНА ВОЗИЛА, БУНКЕРЕ: Погледајте како функционишре ракетни систем Војске Србије ALAS (ФОТО +ВИДЕО)

Фото: Министарство одбране

СИСТЕМ ALAS (Advanced Light Attack Missile System) је савремени лаки ракетни систем тактичког нивоа, намењен првенствено за борбу против тенкова и других оклопних возила, као и неутралисање командних места, комуникационих центара, бункера, армираних објеката и лаких борбених пловила.

У стандардној конфигурацији батерија ракетног система ALAS се састоји од батеријског командног места, логистичког возила и четири лансера.

Батеријско командно место помоћу сопственог радара и оптоелектронског система открива, препознаје циљеве и одређује њихове координате. Командир батерије додељује циљеве сваком лансеру понаособ.

На сваком лансеру се налази по шест контејнера са ракетама. Контејнери омогућују складиштење ракете у трајању од 10 година без одржавања. На лансеру се налази земаљска контролна станица помоћу које оператер управља лансером, тестира контејнере и ракете, преноси податке о циљу на ракету, лансира одабрану ракету и у завршној фази лета „закључава“ GSN на одабрани циљ.

Ракета ALAS има савремену аеродинамичку конфигурацију. Као погон користи стартни мотор на чврсто ракетно гориво и турбомлазни мотор. Максимални домет ракете је 25 километара. Примењен је савремен концепт вођења отпоран на ометање.

У почетној и средњој фази лета примењена је инерцијална навигација која доводи ракету у зону циља, где започиње процес детекција и препознавање циља помоћу ТВ или термовизијске главе за самонавођење (GSN). У ову сврху се слика са GSN преноси помоћу оптичког кабла или радио-линка до лансирног возила где оператер врши одабир циљ, после чега ракета прелази у завршни режим самонавођења. Овако конципиран систем вођења са оператором у петљи омогућава велику ефикасност уз минималну могућност „колатералне штете“.

Тренутно се за потребе опремања Војске Србије раде интерна испитивања интеграције контејнера са ракетом ALAS и припадајућег механичког и електричног интерфејса са платформом Модуларни Огањ. У ову сврху изведено је више опита са успешним лансирањем ракете.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)

Pedja

20.09.2020. 16:15

Sve je ovo ok.ali misljenja sam da nam treba raketni sistem tipa buk, s300, s350,s400. Sve ostalo je samo cist marketing. Pa oni nas tukli iz Italije Tomahavcima, a mi cemo kao da se branimo sa nasim izumima dometa 25.kilometara ?

Ljube

20.09.2020. 16:23

U Srbiji ,ili bolje receno kod Srba ,uvek treba razdvojiti vojsku i politiku .Vojska nije bila upitna nikada ,ali politika jeste i uvek je bila podanicka ,izdajnicka . Tako da mozemo imati bilo sta ,politika uvek ostane poslednja koja izda ,ponizi ,pa cak i proda svoje heroje ,generale tudjoj neprijateljskoj strani .Toliko o snazi Srbije . Politicki Beograd je jaci od bilo kog sistema naoruzanja u nasoj vojsci .

maniks

20.09.2020. 19:29

Izuzetno dobar sistem i vrlo precizan. Srbija mora da ima te sisteme na svakom pravcu odbrane a to znaci mnogo takvih jedinica .Bojim se da ne bude samo jedna kao i pancir S. Sve to sto imamo od naoruzanja mora da stiti S 300 V4, ili S 350 ili S 400 kao i gradjane Srbije.

Sparta

21.09.2020. 20:39

Sve je to ok, ali nama Srbima pod hitno treba : S 400 ili S 300 V4 ili S 350 ili S 300 VM - ANTEJ 2500 !!! BUK M2, TOR M2, SOSNA R, VERBA - i nasa domaca PVO i biti cemo mirni dugooo vremena !!! Viseslojna odbrana Srbije i istih PVO PRO sistema dugog dometa !! Ovo nama treba pod hitno. Tada mogu mirno spavati...