ОНИ КОЈИ СУ ПРЕЛЕЖАЛИ КОРОНУ МОГУ ЈЕ ШИРИТИ МЕСЕЦ ДАНА ОД ОЗДРАВЉЕЊА: Др Јанковић - Нису безбедни ни они који су победили Ковид19

Novosti online

20. 09. 2020. у 09:55

ОНИ КОЈИ СУ ПРЕЛЕЖАЛИ КОРОНУ МОГУ ЈЕ ШИРИТИ МЕСЕЦ ДАНА ОД ОЗДРАВЉЕЊА: Др Јанковић - Нису безбедни ни они који су победили Ковид19

Архива Новости

ПРЕМА истраживању кинеских научника, и они који су оздравили од корона вируса могу га ширити још месец-месец и по дана од оздрављења. Имунолог Јанковић каже да је ово познато још из првих радова Народне Републике Кине.

Корона вирус показује потенцијал да се увек враћа, посебно када се опустимо и дозволимо му да пронађе ново упориште у популацији која је и даље јако далеко од било каквог колективног имунитета, изјавио је за ТВ Пинк имунилог Срђа Јанковић одговарајући на питање да ли можемо очекивати нови талас короне у Србији.

- Непрестано се морамо штитити, али морамо и живети живот – каже Јанковић.

На питање шта се очекује када дође до судара вируса са сезонским грипом, имунолог наглашава да постоје олакшавајуће околности: вакцина за грип, као и епидемиолошке мере које су на снази због пандемије Ковида-19.

- Можемо, дакле, очекивати да ће превентива против корона вируса деловати и против сезонског грипа – каже Јанковић.

И они који су оздравили могу наставити да преносе Ковид-19

Према истраживању кинеских научника, и они који су оздравили од ковида могу га ширити још месец-месец и по дана од оздрављења. Имунолог Јанковић каже да је ово познато још из првих кинеских радова, али да је, срећом, реч о изузецима, а не правилу.

- Баш зато што је реч о изузетку, није утицало на утврђивање трајања самоизолације. Стога под опште мере потпада да, и онај ко је прележао корона вирус, увек мора да се штити. Не знамо колико дуго имунтет траје и зато особу која је прележала Ковид-19 не треба сматрати апсолутно безбедном у смислу немогућности да се опет зарази или да заостане вирус у организму – каже Јанковић. Још једном потврђује да се вирус може детектовати код неких особа и неколико недеља након оздрављења, а ово зависи од јачине имунитета и других бројних фактора.

Пандемија, како каже, неће престати сама од себе и не можемо се ослањати на природни процес.

- Мислити да ће све проћи само и препустити се значи жртвовати огроман број живота, што је етички потпуно неприхватљиво. Зато нема алтернативе спровођењу свега што нам је на располагању, односно мера, како би се смањио број особа које ће се заразити, самим тим и оних које ће теже оболети или умрети – каже имунолог.

Истиче да се ни од кога не тражи да престане да живи, већ да у живот унесе свест да се налазимо у тренутку једне од опаснијих пандемије икад која је задесила човечанство и усред ситуације која је за све нас нова.

- Не верујем да је много оних који памте пандемију из 1918. која је за већину нас била пре него што смо се и родили, и зато је ово нова ситуација са којом морамо да живимо – каже имунолог.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Damjan

20.09.2020. 15:05

Uvaženi kolega Janković nije čuo za jedan još raniji rad, takođe iz Kine, po kojem zaraženi mogu da šire zarazu još deset godina nakon što su dobili negativan rezultat i ozdravili. Prema tome, rešenje je da se smeste u kolektivne centre i strogu izolaciju za period od 10 godina. S poštovanjem.

Ivan_1985

20.09.2020. 17:36

Kad bi ovo bila istina onda bi to znacilo da smo svi mi zarazeni i da nemamo znakove bolesti....Ima trojcu kolega koji su dobili pozitivni nalaz i na posao se vratili posle 2 nedelje....Jedan od njih i dalje nema culo mirisa....Svi sedimo u istoj kancelariji, radimo tako sto smo cesto na 15 cm udaljeni jedni od drugih. Ima nas jos 14 u grupi i nijedan se nije zarazio....Dokle vise plasite narod?

Gorana

21.09.2020. 09:55

Još samo da ovakvim i sličnim neko poveruje? Naravno izuzimajući one na bus sendvičima, one što bleje u farmu i zadrugu, one što bleje u pola osam i u jutarnje fejk vesti, i one obrazovane, sa visokih nazovi škola, a za gradske i državne funkcionere. I eto pola Srbije, na žalost....