БИЛО ЈЕ МАЛИШАНА СА НАЈТЕЖИМ ПОСЛЕДИЦАМА КОРОНЕ: Др Дучић из Тиршове открива кроз шта су пролазили последњих месеци

Новости онлине

19. 09. 2020. у 22:45

БИЛО ЈЕ МАЛИШАНА СА НАЈТЕЖИМ ПОСЛЕДИЦАМА КОРОНЕ: Др Дучић из Тиршове открива кроз шта су пролазили последњих месеци

Фото: Принтсцреен

ОД марта је на Универзитетској дечјој клиници "Тиршова" обављено око 50.000 прегледа деце и око 1.000 операција. Иако није званично била у ковид систему, у овој установи лечени су најтеже оболели малишани од короне.

Како каже в.д. директора УДК "Тиршова" доктор Синиша Дучић, збрињавали су све пацијенте чије би одлагање прегледа, дијагностиковања, као и оперативног захвата, могло да утиче на лошију прогнозу лечења.

- У највећем броју случајева радило се о прегледу пацијената са хитним хируршким стањима типа акутног бола у абдомену, прелома горњих и доњих екстремитета, посекотина тела, повреда меких ткива. Осим тога, примљен је велики број пацијената у новорођеначком периоду с урођеним аномалијама који су захтевали хитно оперативно лечење. Такође, велики број пацијената с малигним обољењма који су морали бити хитно дијагностиковани и лечени. Поред тога, лечена су деца са неуролошким болестима, са гастроинтестиналним сметњама - истиче др Дучић.

Колико сте збринули малишана заражених вирусом корона и колико њих је било на респиратору?

- Од почетка пандемије лечили смо 10 пацијената са ковид инфекцијом, четири пацијента су имали изузетно тешку клиничку слику и били су једно време на респиратору. Поред тога, шест пацијената је имало тешку клиничку слику, али су излечени и сви су отпуштени кући. Два малишана са хроничним болестима су била заражена - неуролошки пацијент је провео неколико дана на респиратору, сада је добро, као и хематолошки пацијент.

Како се поступа у случају када дете захтева хитну интервенцију а постоји сумња на ковид инфекцију?

- Сви пацијенти са температуром, као и сви пацијенти сумњиви на ковид упућују се у део клинике који је изолован за ковид сумњиве пацијенте где их прегледају лекари који имају комплетну епидемиолошку заштитну опрему. Пацијенти који захтевају пријем на клинику а постоји сумња да су ковид позитивни примају се у посебан део клинике, где их негују сестре и лекари са комплетном заштитном опремом. Након тестирања, када се утврди да нису позитивни, пребацују се на одељење којем припадају.

"Тиршова" је клиника са најдужом традицијом у региону у области педијатрије и дечје хирургије - бележи готово век постојања. По чему се издвајате?

- Ми смо водећа установа за лечење деце у региону. Установа смо која се бави трансплантационом хирургијом бубрега у дечјем узрасту, као и хемодијализом код најмлађих пацијената. Поред тога, одељење кардиологије и кардиохирургије представљају лидере у овој области у региону. Не могу да не поменем да је тим лекара из целог света на нашој клиници, предвођен проф. Ђорђевићем, извршио трансплантацију материце, као и трансплантацију тестиса. Морам да истакнем да имамо сјајан тим младих лекара на педијатрији и хирургији који полако стасају у одличне лекаре и који ће сигурно направити велики искорак у наредним годинама. Оно што увек истичем су наше медицинске сестре, које су изванредне у областима којима се баве и врло сам поносан на њихов рад и преданост послу.

Када се очекује изградња "Тиршове 2"?

- "Тиршова 2" је један од најважнијих пројеката српског здравства. Тим који води проф. др Зоран Радојичић ради свакодневно на томе да се наша визија најбоље дечје медицине претвори у реалност. Сада се сређује папирологија за локацију и прави детаљан план корака како би градња почела што пре. Ми дајемо допринос с наше стране и припремамо се на промену која ће уследити када у новој згради добијемо простор и технологију још бољу од ове коју сада имамо.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)