ВАЖНО ЗА СТУДЕНТЕ: Овако ће изгледати настава на факултетима

Љ. БЕГЕНИШИЋ

20. 09. 2020. у 12:27

НА свих седам универзитета у Србији почетком октобра стартује нова школска година, а настава ће се углавном изводити комбиновано - теоријски део држаће се онлајн, а вежбе "уживо", уз поштовање препоручених мера здравствене заштите.

ВАЖНО ЗА СТУДЕНТЕ: Овако ће изгледати настава на факултетима

Илустрација Фото Н. Скендерија

Министар просвете Младен Шарчевић изјавио је да је стручни тим Министарства које води направио план обављања наставе на факултетима од 1. октобра, који је послат лекарском делу кризног штаба за сузбијање епидемије короне.

- Они почетком наредне недеље треба да одлуче о форми у којој ће се одвијати настава на факултетима - поручио је Шарчевић.

На Београдском универзитету, нашем највећем и најбројнијем универзитету, настава ће на већини факултета почети 1. октобра, а на некима и пет дана касније.

- Сви наши факултети, а има их 31, спремни су за почетак наставе, они су предавања организовали у складу са својим могућностима, а сви желе да настава почне што пре како бисмо што више посла урадили пре него што се евентуално епидемиолошка ситуација погорша - каже за "Новости" проректор за наставу Универзитета у Београду проф. др Петар Булат. - Сви смо се ужелели студената и надамо се да ће стање са вирусом корона да се побољша, а ми ћемо се са великим задовољством вратити на старо.

Кон: 110 студената на испиту

Епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон изјавио је јуче да је на једном испиту било 110 студената и да је вероватно на том месту дошло до заражавања вирусом.

Законом о високом образовању, иначе, прецизирано је да се полагање испита одвија искључиво у просторијама високошколске установе. Наравно, не на начин који је као негативан пример поменуо др Кон.

Фото И. Маринковић

- Свесни смо да се питање полагања испита онлајн мора размотрити. У многим случајевима је то сасвим изводљиво. Са друге стране, нарочито на масовним испитима на првој и другој години основних студија, то делује као немогућа мисија.

Према мом мишљењу, проблем није измена закона, већ налажење решења које не би компромитовало квалитет студија - изјавила је раније ректорка Иванка Поповић.

Иначе, највише посла чека факултете који имају доста практичних вежби, а које уписује велики број студената, попут Медицинског, Стоматолошког, Електротехничког, Машинског факултета...

Мере Ректорат Универзитета у Београду, Фото З. Јовановић

- Највећи изазов представља спровођење практичне наставе у којој студенти са медицинских факултета треба да стекну искуство у директном контакту са пацијентима у болницама и на клиникама - поручила је недавно ректорка УБ проф. др Иванка Поповић.

И факултети других струка у којима се практична настава изводи у лабораторијама улажу много труда да је организују, а декани кажу да су интензивно радили на изналажењу начина да се предавања редовно одвијају, да студенти не буду оштећени, али да и њима и предавачима здравље буде заштићено.

- Код нас ће студенти прве године имати и практичну и теоријску наставу на факултету, док ће од друге до шесте године целокупна теоријска настава бити онлајн, а вежбе у зградама факултета - каже за наш лист декан Стоматолошког факултета проф. др Алекса Марковић.

- Студенти су подељени на групе, у раду са пацијентима користиће визире, маске и рукавице, мериће се температура, а упослено је и више асистената како бисмо могли да формирамо што више група.

Проф. Марковић појашњава да ће се за бруцоше комплетна настава одвијати "уживо" како би "осетили шта је то факултет" и јер имају пред собом велики прелаз са средњошколског на високо образовање.

И Електротехнички факултет организовао је наставу на специфичан начин, а декан проф. др Мило Томашевић истиче да ће практична настава у лабораторијама бити држана мањим групама уз поштовање размака и других здравствених препорука.

- На старијим годинама, где је број студената мањи, и теоријску и практичну наставу држаћемо на факултету, све док то епидемиолошки услови дозвољавају. На млађим годинама где има много академаца теоријска настава одмах ће почети онлајн - појашњава проф. Томашевић.

Иначе, на недавно одржној седници Сената Универзитета у Београду дата су јасна упутства шта подразумева онлајн настава. Тако је професорима поручено да пауер поинт презентација и слање материјала не представља онлајн наставу, већ предавач мора постављати и исправљати задатке, бити доступан студенту и активно укључен у његов рад, подстицати га на учење и учешће у настави...

И остали универзитети у Србији спремни су за почетак школске године, па тако настава на Државном универзитету у Новом Пазару треба да почне 5. октобра и да буде редовна у просторијама Универзитета.

- Уколико се епидемиолошка ситуација погорша, настава ће почети 12. октобра и предавања ће ићи електронским путем - речено нам је у овој установи.

Школска година на Универзитету у Крагујевцу почиње 1. октобра, а примењиваће се комбиновани модел - класична и онлајн настава уз поштовање свих епидемиолошких мера.

Препоручено је да се са почетком школске године не касни, а факултети ће наставу организовати у складу са својим специфичностима. На овом универзитету, извођење онлајн наставе обавезно је путем конференцијске везе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)