РЕПОРТЕРИ НОВОСТИ АЕРОДРОМУ НИКОЛА ТЕСЛА: Док су на граничним прелазима биле гужве, каква је ситуација на лету из Тивта

С. Б. МИЛОШЕВИЋ

20. 09. 2020. у 16:00

РЕПОРТЕРИ НОВОСТИ АЕРОДРОМУ НИКОЛА ТЕСЛА: Док су на граничним прелазима биле гужве, каква је ситуација на лету из Тивта

Фото М. Анђела

ДОК су у петак на граничним прелазима са Црном Гором колоне возила чекале да уђу у Србију, са летовима јуче то није био случај.

Они који су летовали у овој земљи нису желели да померају летове, а како кажу, нове мере и попуњавање онлајн упитника их нису забринули. Епидемиолози апелују на путнике да буду одговорни и да се пријаве преко портала.

Полупразни авион из Тивта слетео је на београдски аеродром "Никола Тесла" јуче око 10.30. Свим путницима се по изласку са царине уручује обавештење са информацијама како би требало да поступају при повратку у земљу.

Наводи се да су у обавези да се у року од 24 часа пријаве преко портала www.e-zdravlje.gov.rs и да потврду коју добију одштампају или сачувају као доказ. Надзор не подразумева, како се наводи, ограничавање кретања и завршава се одјавом на истом порталу. Уколико пак осете симтоме вируса корона, у обавештењу се наводи да су дужни да се јаве у најближу амбуланту.

Иако ће бити под десетодневним електронским надзором, путнике из Тивта то није омело у датуму повратка.

- Није ме ова нова мера вратила из Тивта, већ бура која је почела да дува. Зато сам за неколико дана скратила одмор, али 17 дана сам уживала у мору и сунцу, па не жалим. Добили смо упутства шта треба да урадимо, тражићу помоћ око попуњавања упитника и неће бити проблема - наводи Новосађанка Марија Ђ.

ОБАВЕЗЕ Обавештење које сви путници добијају, Фото М. Анђела

Са супругом и ћеркицом са одмора допутовао је јуче и Београђанин Немања Т. Каже да нису желели да померају лет, баш зато што су веровали да су авиони у петак били пуни. А овај којим су дошли - скоро празан.

- Да су увели меру карантина верујем да бисмо похитале да се вратимо - прича Катарина Т.

- Овако, нисмо желеле да прекидамо одмор дан раније. Шта се мења за један дан, односно да ли сам стигла у петак у 18 сати или у суботу у 11 часова.

ИМУНИТЕТ и прехладама?

НАУЧНИЦИ у свету претпостављају да је велики број људи заправо већ имун на САРС-ЦоВ-2 и да је овај имунитет произашао из обичних прехлада које такође узрокују вируси корона, пише "Бритиш медикал џорнал". Најмање шест студија, наиме, потврдило је постојање антитела на САРС-ЦоВ-2 код 20 до 50 одсто људи који, колико је познато, нису били у контакту с вирусом.

Надзор над онима који у Србију улазе из Црне Горе, Хрватске, БиХ и Албаније не примењује се само над нашим грађанима, већ и над страним држављанима који имају боравак у нашој земљи.

Најједноставнији начин приступа упитнику је путем података са картице здравственог осигурања, односно укуцавањем ЛБО броја и броја здравствене књижице.

Када попуне упитник самопроцене симптома, на основу одговора путници добијају смернице о даљем поступању. Ако оставе број телефона, а одговори укажу на сумњу на ковид 19, биће позвани на преглед у Дом здравља. Они који нису у могућности да испуне онлајн упитник, треба телефоном да позову Институт или Завод за јавно здравље у свом граду или општини и добиће сва неопходна упутства.

Пошто се региструју, путници попуњавају личне податке, уносе место боравишта, број телефона, а онда је неопходно одабрати одговоре на питања која су постављена. Најпре се уписује датум почетка симптома, ако постоје, и колико износи повишена температура.

Треба штиклирати понуђене одговоре ако постоји неки од болова - у мишићима, грудима, стомаку или у зглобовима. Осигураник попуњава да ли је и где био током 14 дана откако су се појавили симптоми. На крају теста траже се подаци о контактима.

КАЗНЕ

ПРЕМА Закону о заштити становништва од заразних болести, казне су од 50.000 до 150.000 динара ако се у поступку епидемиолошког испитивања не говори истина и не дају тачни и потпуни подаци. Наравно, и ако се не поступа по прописима, одлукама или наредбама које доносе надлежни органи.

Заменица директора Института "Батут" Дарија Кисић Тепавчевић, казала је да се мере здравственог надзора примењују на све земље, с обзиром на то да је у највећем броју европских држава епидемиолошка ситуација неповољнија него у Србији.

СЛАВЕ

ЕПИДЕМИОЛОЗИ апелују на суграђане да не попусте са дисциплином у периоду слава, који ускоро почиње. Сматрају да је то нова опасност од ширења вируса и да би крсну славу требало прославити у кругу најближих.

До сада је повратак из иностранства на специјализовани сајт пријавило 7.000 грађана.

- Процене по којима је у Црној Гори ризик од заражавања 25 пута већи него у Србији, а у Хрватској и Босни и Херцеговини између пет и десет пута већи, заснован је на подацима Европског центра за контролу болести, који рачуна колика је шанса за инфекцију вирусом корона у двонедељном периоду - наводи Кисићева.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)