ШТА СЕ ТО ДОГАЂА СА КЛИМОМ? Миланковић је поставио хипотезу пре једног века, да ли се време уклапа у природне циклусе

Новости онлине

19. 09. 2020. у 20:47

ШТА СЕ ТО ДОГАЂА СА КЛИМОМ? Миланковић је поставио хипотезу пре једног века, да ли се време уклапа у природне циклусе

Фото: Депоситпхотос/Википедија

ПРЕМА хипотези српског математичара и геофизичара Милутина Миланковића, коју је формулисао пре сто година, услед редовних промена орбиталних параметара, Сунце греје земаљску површину на различите начине.

Миланковић је ово анализирао у књизи „Математичка теорија топлинског феномена узрокована Сунчевим зрачењем“.

Као последица овог феномена дешавају се ледена доба, која смењују топлији периоди — интерглацијали. То су такозвани Миланковићеви циклуси ледених доба, на основи којих се формирају дугорочне климатске прогнозе.

Сваки орбитални параметар има своју цикличност. На пример, путања Земљине ротације око Сунца прелази с кружне на елиптичну сваких 95, 125 и 400.000 година. Оса ротације помера се за око три степена од еклиптике отприлике сваких 41 хиљаду година, а циклус прецесије (ротација Земљине оси) у просеку сваких 26.000 година. За то време, земаљска оса описује пуни круг.

Сви ти фактори дају периодичност климатских епоха од 41 до сто хиљада година. Притом, према Миланковићевим прорачунима, разлика у количини Сунчеве светлости у северној хемисфери достиже двадесет посто.

Последњи ледени максимум био је отприлике прије 18 хиљада година, а сада, према Миланковићевим циклусима, наставља се холоценски период интерглацијал, који је почео пре око 12 хиљада година. Управо се на то позивају противници хипотезе људског утицаја на климу.

(Дневно)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Dragan

19.09.2020. 21:29

Svaka cast ovoj teeoriji koja je baza mnogih naucnih istrazivanja o promenama prema na nasoj planeti, ali je bilo dovoljno samo kratko zatvaranje ljudskog roda i prekidanje nekih zagadjivackih ciklusa, pocetkom godine zbog COVID-a 19, da se zemaljska kugla povrati od loseg uticaja. Reke su postale cistije, nebo iznad gradova i nekih drzava plavo posle mnogo godina smoga. Zivotinje su se kretale slobodno, itd. Mozda ce neko reci, nema veze sa ovom teorijom naucnika MIlankovica, ali itekako ima. Nazalost, ljudi nastavljaju po starom, iako su im kosmos i priroda poslali veliko upozorenje koje nije ispostovano.

Gregs studios

20.09.2020. 16:34

Naš naučnik Milanković je stvorio teoriju da po kojoj se, sada, Zemlja nalazi u interglacijali, odnosno između dva ledena doba. Bez obzira na aktivnosti čoveka bilo kakve vrste, periodično se smenjuju ledena doba sa interglacijalnim periodima na Zemlji. Iako Milanković ne pominje čovekove aktivnosti iz ove teorije proizilazi da se sve promene klime na Zemlji dešavaju neminovo a usled redovnih promena orbitalnih parametara, Sunce greje zemaljsku površinu na različite načine. Poslednji ledeni maksimum bio je otprilike pre 18 hiljada godina, a sada, prema Milankovićevim ciklusima, nastavlja se holocenski period interglacijal, koji je počeo pre oko 12 hiljada godina. Upravo se na to pozivaju protivnici hipoteze ljudskog uticaja na klimu.