ВАЗДУШНИ МОСТ ЗА ХЕРОЈСКО ДЕЛО: Приводе се крају обимни радови на писти у Прањанима

Влада Илић

20. 09. 2020. у 15:19

ВАЗДУШНИ МОСТ ЗА ХЕРОЈСКО ДЕЛО: Приводе се крају обимни радови на писти у Прањанима

Фото приватна архива

ПРИВОДЕ се крају радови на изградњи меморијалног комплекса на Галовића брду у Прањанима, месту одакле је половином септембра 1944. године у највећој спасилачкој мисији у Другом светском рату спасено више стотина савезничких авијатичара.

Ову операцију названу "Мисија Халијард" ("ваздушни мост") извели су мештани сувоборских села.

Свечано отварање спортског аеродрома на Галовићима заказано је, како "Новости" сазнају, за 26. септембар.

Цео комплекс простире се на 17,6 хектара са аеродромском пистом дугом 650 и широком 60 метара. Меморијални објекат је у облику авиона са раширеним крилима, поред кога ће се налазити и дрворед за разгледање и шетњу овим историјским пропланком чија улога је деценијама скривана.

У МУЗЕЈУ И ПИЛОТСКЕ УНИФОРМЕ

Према пројекту који су урадиле две чачанске архитекткиње Татјана Симоновић и Зорица Чоловић Суботић, осим писте у плану је изградња меморијалног комплекса који ће чинити и музеј, две конгресне сале, као и хелидром. У музејском делу будућег комплекса посетиоци ће моћи да виде сачуване делове авиона, али и одеће коју су амерички пилоти оставили, а њихови спасиоци до данашњег дана сачували.

На овом месту, да подсетимо, пре 76 година слетело је више савезничих авиона којима је евакуисано више од 500 америчких пилота. Од тада на Галовића брдо више никада није слетео ниједан авион, све до пре десетак дана, када је обављено прво пробно слетање на некадашњи горски аеродром, који сада има праву писту са мање авионе.

Част да пилотира првом летелицом која је у Прањане слетела после седам и по деценија имао је помоћник министарке грађевине, саобраћаја и инфраструктуре за ваздушни саобраћај Зоран Илић, који је одмах по слетању поделио своје импресије:

- Писта је одрађена одлично. Презадовољан сам квалитетом радова. Прањани и мештани читавог овог краја заиста сада имају чиме да се похвале - рекао је Илић.

Фото приватна архива

Баш као и што су пре 76 година радили, људи из десетак села сувоборског краја помагали су, колико и како је ко могао, изградњу и овог новог аеродрома на Галовића брду. Са великим нестрпљењем и радошћу очекују отварање аеродрома и слетање авиона.

- Само да доживим да опет видим авионе. То ће наше село оживети и препородити. Долазиће нам људи из целог света да виде наше херојско село и упознају наше сељане.

ШКОЛА ЛЕТЕЊА

ФОНДАЦИЈА "Халијард", која никада није заборавила спасилачку мисију у Прањанима, и која је увек помагала овај крај, са великом пажњом прати изградњу меморијалног комплекса на Галовића брду. У фондацији не сумњају да ће ово постати најлепша српска планинска ваздушна лука, на коју ће моћи да слећу мали авиони до пет места. Незванично сазнајемо да ће овде бити отворена и школа летења.

Сећам се ко јуче да је било када је амерички пилот, кога смо ми деца звали Ђорђе, причао да у животу није срео народ као наш, српски. Јер, наши очеви и деде ризиковали су своје животе да спасу авијатичаре, а са пилотима су делили и последње парче хлеба - испричао нам је Дамљан Ђуровић (85).

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)