ПАНДЕМИЈE МЕЊАЈУ СВЕТ: Трибина „Корона – уметности (не)склона“ у дворишту Француске куће у Краљеву

Г. ЋИРОВИЋ

18. 09. 2020. у 21:23

ПАНДЕМИЈE МЕЊАЈУ СВЕТ: Трибина „Корона – уметности (не)склона“ у дворишту Француске куће у Краљеву

Фото: КЦ Рибница

ПОД називом „Корона – уметности (не)склона“, у дворишту такозване Француске куће у Краљеву одржана је трибина на тему актуелне пандемије изазване ковидом-19, као и утицају пандемија на књижевно стваралаштво кроз векове и данас, о чему су говорили познати писац Дејан Алексић, угледни епидемиолог проф.др Радован Чеканац и др Миланко Шеклер, научни саветник у овдашњем Ветеринарском специјалистичком институту (ВСИ).

- Не постоји област људског деловања које се пандемија није дохватила, па је такав случај и са културом. Једна пандемија је променила свет из корена. Куга је вековима десетковала континенте. Епидемија тифуса у Енглеској, у доба процвата Шекспировог позоришта, узроковала је настанак „Краља Лира“. У Русији је Пушкин за време епидемије колере написао нека своја певања из „Евгенија Оњегина“. Као дела испирисана кугом ту су и Маркесов роман „Сто година самоће“, наравно „Куга“ Албера Камија, затим Сарамагово „Слепило“ и „Беснило“ Борислава Пекића – рекао је поред осталог Дејан Алексић.

Овом приликом проф.др Радован Чеканац је истакао да Србији недостају епидемиолози, а да су до недостатка кадрова довеле промене на медицинским факултетима од пре три деценије.

Фото: КЦ Рибница

- Више смо били окренути хроничним незаразним болестима. То се одразило на теренски рад епидемиолога у овој озбиљној ситуацији са корона вирусом. Младих епидемиолога нема у кризном штабу. Можда је разлог што се сматра да смо стали на пут заразним болестима, па је цео свет био неспреман за ово што нас је задесило – нагласио је проф.др Чеканац.

Научни саветник у ВСИ др Миланко Шеклер је појаснио претпоставку да познајемо само 0,2 одсто постојећих вируса.

- Један вирусолог је дао дефиницију да вирус постане интересантан за изучавање тек оног тренутка када први бели човек умре – истакао је др Шеклер. - Инфекција еболе је владала деценијама, али то никога није много занимало. Заразне болести у медицини деценијама нису биле атрактивне јер су постојале вакцине и антибиотици, док су у ветерини, управо заразне болести оно чиме се примарно бавимо.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)