ИНТЕРВЈУ Пуковник проф. др Мирко Ресан: Нови ласери скидају и старачку далековидост

И. Ковачић

21. 09. 2020. у 12:05

ИНТЕРВЈУ Пуковник проф. др Мирко Ресан: Нови ласери скидају и старачку далековидост

Архива Новости

АКО сте старији од 21 године, далековиди сте до плус четири или кратковиди до минус 10, ласерском операцијом може сасвим да вам се "скине" диоптрија. Битно је да су очи као орган здраве, да не болујете од дијабетеса или неког аутоимуног обољења.

Пуковник професор др Мирко Ресан, офталмолог Клинике за очне болести Војномедицинске академије, у интервјуу, за "Новости", каже да је ласерско скидање диоптрије веома успешно. У свету се ласерско скидање диоптрије ради 30 година, а на овој клиници пуних 13.

* Ко су кандидати за овакав начин побољшања вида?

- Свака особа старија од 21 године којој се диоптрија на даљину не мења последњих годину дана. Осим кратковидости и далековидости радимо и операције код пацијената са астигматизмом диоптрије до пет.

* Које методе се користе за извођење ове хирургије?

- У циљу корекције диоптрије на даљину најчешће се примењују ЛАСИК и ПРК метода. ЛАСИК метода има шири индикацијски опсег, док ПРК метода има ужу примену и резервисана је за тање рожњаче. Наиме, пре операције сваком пацијенту се уради детаљан очни преглед, у оквиру кога је посебно значајно снимање дебљине рожњаче. Тај податак је јако битан да би се знало да ли може да примени ова хирургија и ако може - да ли ЛАСИК или ПРК. Сам ексзимер ласер, који се користи код свих метода, када дејствује на рожњачу он је тањи и мења њену закривљеност. Тако коригује постојећу диоптрију.

* Може ли и типична старачка далековидост да се реши ласером?

- И ЛАСИК, и ПРК метода могу да коригују диоптрију на даљину. Међутим, недостатак ових метода је тај што се њима код особе старије од 45 година не може кориговати диоптрија на близину, тачније старачка далековидост.

* Шта у том случају може да се уради?

- Да би се решио овај проблем, конструисан је екзимер ласер последње генерације "тенео", који својим дејством доводи до таквог ремоделовања ткива рожњаче да се у оптичком смислу постиже мултифокалност рожњаче односно особи се у истом акту може кориговати и диоптрија на даљину и диоптрија на близину. Та нова метода зове се Supracor метода. Она је успешна и безбедна.

* Какав резултат се постиже?

- Њен ефекат у смислу корекције диоптрије на близину је такав да особа одмах по завршетку интервенције може да чита на близину без наочара и најситнија слова.

* Има ли контраиндикација за ласерско скидање диоптрије?

- Постоје очне и опште контраиндикације. У оквиру преоперативног прегледа потребно је детаљно сагледати општу и офталмолошку анамнезу сваке особе и наравно обавити детаљан очни преглед. У склопу те преоперативне процене одређује се коме се сме безбедно урадити ова хирургија. Дакле, потребно је сагледати о којој вредности диоптрије се ради, да случајно не прелази индикацијски опсег, затим да ли је рожњача довољно дебела да би се безбедно уклонила постојећа диоптрија. Поред ових чињеница врло је битно искључити постојање кератоконуса, обољења рожњаче које је главна офталмолошка контраиндикација. У контраиндикације спадају и присуство других очних обољења на пример глаукома, увеитиса...

* Које хроничне болести могу да буду препрека за примену ласерске хирургије ока?

- То су пре свега шећерна болест и системска аутоимуна обољења.

* Постоји ли, ипак, ризик од ласерског скидања диоптрије?

- Добром преоперативном проценом да ли се особи може безбедно урадити ова хирургија и добром хируршком вештином ризици ове хирургије су минимални.

* Да ли се на овај начин коригована диоптрија временом враћа?

- Као најчешћу нежељену појаву требало би навести да може да дође до повратка диоптрије. То не представља озбиљан проблем, јер се може успешно урадити нови третман.

Може ли пацијент да очекује да да ће се након ове хирургије вид вратити у потпуности?

- Резултат ове хирургије је следећи - онолико колико је особа оштро видела пре операције са наочарама, толико ће видети и после операције, али без наочара.

 
ЗБОГ КОВИДА ОДЛОЖЕНЕ ИНТЕРВЕНЦИЈЕ

Да ли се ласерско скидање диоптрије ради сад у време ковида?

- Клиника за очне болести Војномедицинске академије у време епидемије ради само са ургентним офталмолошким пацијентима. То значи да је ласерско скидање диоптрије на чекању. Све информације о почетку рада ових третмана могуће је сазнати позивањем нашег кол-центра. Иначе, цена интервенције је око 100.000 динара за оба ока.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)