ШТА ЋЕ СЕ ДОГОДИТИ АКО СЕ НЕ ПРИЈАВИТЕ, А УШЛИ СТЕ У СРБИЈУ? Уколико повратник зарази некога следи папрена казна

Novosti online

18. 09. 2020. у 16:49

ШТА ЋЕ СЕ ДОГОДИТИ АКО СЕ НЕ ПРИЈАВИТЕ, А УШЛИ СТЕ У СРБИЈУ? Уколико повратник зарази некога следи папрена казна

Фото: EPA PHOTO

ОД 18 часова ступа на снагу одлука да држављани Србије који се враћају из земаља где је велики број заражених вирусом корона морају да се пријаве у систем, а уколико имају неке од симптома вируса у обавези су да оду у ковид амбуланту. Ако то не учине, запрећене су и новчане казне и до 150.000 динара.

Епидемиолог Предраг Кон је, гостујући на РТС-у, истакао да се очекује да у Србију уђе више од 50.000 људи недељно и да ниједна инспекција ни контрола самоизолације то не би могла да издржи.

Како је објаснио, пријава која иначе већ постоји као тест самопроцене на порталу е-здравље и прилично је једноставна. Приликом пријаве се дају лични подаци и особа мора да упише када је и који ганични прелаз прешла, а потом да одговори на питања теста за самопроцену.

Чим се изврши пријава особа је у систему.

Ипак, ако неко ко је од данас дошао у Србију не попуни ову пријаву и неодговорним понашањем случајно зарази некога корона вирусом прети му казна и до 150.000 динара!

КАЗНА ОД 50.000 ДО 150.000 ДИНАРА

Наиме, на папиру који добијају наши грађани при повратку, стоји да уколико се електронски не пријаве у року од 24 сата чине прекршај, који је кажњив по члану 85, став 1, тачка 10, Закона о заштити становништва од заразних болести.

Овај члан и ова тачка Закона кажу, иначе, да ће се новчаном казном у износу од 50.000 до 150.000 динара казнити свако ко не поступа по прописима, одлукама или наредбама које доносе надлежни органи у складу са овим законом, а којима се одређују мере за заштиту становништва од заразних болести.

Кон каже да је то мера где казна није главни начин борбе, већ је потребно схватити да онај ко се бахато понаша, не пријави се, а доведе до последица и заражавања, поготово ако дође до трагичних последица, не може да избегне оно што пише у закону.

- Обавеза сваког држављанина Србије да поштује Закон, а Закон о заштити становништва од заразних болести прописује и казне које се спроводе ако неко доводи друго лице у опасност. Инспектори су ти који ће процењивати како и на који начин ће бити људи кажњавани, а ова мера није направљена да се не спроводи и да и не сме се игнорисати, јер ће постојати казне - истиче Кон.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)