ОД 18 САТИ НОВА ЕПИДЕМИОЛОШКА ПРАВИЛА: Уколико се враћате у Србију - ово морате да знате!

Б. РАДИВОЈЕВИЋ

18. 09. 2020. у 07:40

ВЕЧЕРАС од 18 сати у Србији почињу да важе нова правила за повратак из Хрватске, Црне Горе и БиХ. Сви држављани Србије, али и странци са привременим или сталним боравком у нашој земљи, који пређу границу после 18 сати - подлежу обавезном здравственом надзору у наредних 10 дана.

ОД 18 САТИ НОВА ЕПИДЕМИОЛОШКА ПРАВИЛА: Уколико се враћате у Србију - ово морате да знате!

Фото: М.Анђела

О томе ће добити писано обавештење приликом пасошке контроле. Уколико имају симптоме ковида у року од 24 сата треба да се јаве у ковид-амбуланту.


Сви који су без симптома у истом року треба да попуне тест самопроцене на ковид, на сајту www.e-zdravlje.gov.rs/landing/ који ће да им покаже да ли постоји сумња на инфекцију и да ли треба да траже лекарску помоћ. Одштампан тест треба да чувају десет дана и нема потребе да сви иду у ковид-амбуланте. Тест треба да понове и после десет дана, па ако резултати тада покажу да нема опасности од инфекције, за њих престаје да важи здравствени надзор.


Грађани који нису у могућности да испуне онлајн упитник, треба да оду у надлежни институт или завод за јавно здравље, где ће добити упутства.


Мера здравственог надзора за повратнике, усмерена је на то да се спречи или бар смањи "увоз" заразе из околних земаља, које имају неповољну епидемиолошку ситуацију. Наиме, државе у региону, изузев Словеније, имају већу активност вируса корона, него што је у Србији, где су у четвртак потврђена још 82 случаја заразе, а од последица ковида преминуло је двоје оболелих.


Из обавезног здравственог надзора, уз дипломате, чланове посада у авио, друмском, железничком и теретном саобраћају, изузети су и становници пограничних подручја, који у другу државу иду или на посао, или да обрађују своју земљу, за шта морају имати доказ о власништву.

ВЛАДА ТРАЖИ ОДГОВОРНОСТ


ВЛАДА Србије упозорила је у четвртак да свако непоступање по упутствима из здравственог упозорења представља грубо кршење епидемиолошких мера и свесно угрожавање сопственог здравља, али и здравља комплетног становништва Републике Србије.
- Ризична и неодговорна понашања могу релативно брзо довести до поновног и још бржег ширења вируса корона међу становништвом што није ни у чијем интересу - наводи се у саопштењу Владе, која је позвала све грађане да строго поступају по упутствима из здравственог упозорења.


- Очекује се да у земљу уђе више од 50.000 људи за недељу дана - каже др Предраг Кон. - Немогуће је да то исконтролишу инспекције и контролори изолације, а не би било добро ни да нам се у ковид-амбулантама одједном појави толико људи. Али, битно је да буду пријављени. Казна неће бити главни начин борбе, али онај ко се не пријави, а неког зарази, не може да избегне оно што у закону пише.


У електронској пријави на порталу е-здравље грађани, осим одговора о здравственом стању, уносе и личне податке, као и датум уласка у земљу и гранични прелаз. Сви ти подаци биће видљиви и у ковид-амбуланти ако пријављени касније добије тегобе и оде на преглед.


- Није више реч само о личној одговорности појединца, да ли ће се јавити у амбуланту или не. Значи, мора да се јави ако има тегобе - каже Кон. - Сигуран сам да су се грађани чували где год да су боравили, али имамо више опуштања у самој земљи. То је чињеница и само би чудо било да немамо поновно повећање.


Директорка Института "Милан Јовановић Батут" Верица Јовановић упозорава да у појединим градовима већ имамо благи пораст броја заражених вирусом корона. Више инфицираних региструје се у Београду, Зајечару, Крагујевцу и Новом Пазару. Докторка Јовановић каже да се у тим градовима спроводе посебне мере надзора.


- Тренутно се региструје пад броја пацијената на механичкој вентилацији, али неопходно је спроводити мере заштите и на време се јавити лекару, јер се сваки случај може завршити тежом клиничком сликом - каже др Јовановић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (1)