ДА ЛИ ЋЕ ПОНОВО БИТИ УВЕДЕНО ВАНРЕДНО СТАЊЕ? Др Дарија Кисић Тепавчевић одговара на кључна питања

Новости онлине/Курир

17. 09. 2020. у 20:17

ДА ЛИ ЋЕ ПОНОВО БИТИ УВЕДЕНО ВАНРЕДНО СТАЊЕ? Др Дарија Кисић Тепавчевић одговара на кључна питања

Фото: Танјуг

ДОКТОРКА Дарија Кисић Тепавчевић изјавила је вечерас у емисији "Усијање" на Курир телевизији да није истина да ће сви који се буду враћали из страних земаља у Србију морати да иду у ковид амбуланте, али да ће морати да ураде одређене тестове преко портала који је специјално за то намењен.

- Грађани ће на прелазу добити одређено упутство и здравствено упозорење и мораће да са пријаве на одређени портал, ту ће ући преко свог ЛБО и матичног броја. Онда ће након тога да испуне један кратак упитник, такозвана самопроцена са основним сетом потенцијалних симптома, а након тога се добије резултат на основу кога се орјентационо процењује да ли особа треба да се јави у ковид амбуланту. Ако нема симптоме, онда ће добити списак мера којих мора да се придржава. А биће назначено да је особа дужна да и десетог дана по доласку у земљу опет попуни упитник. Када се попуни тест све особе ће моћи да сачувају ту самопроцену и у случају потребе прикажу да имају и пријаву и одјаву - рекла је она.

Она је додала да ако буде сумње на присуство вируса, грађани ће моћи аутоматски да ступе у контакт са ковид амбулантом и закажете преглед.

Докторка је објаснила да је према последњим информацијама око 75.000 наших грађана прешло границу са Црном Гором, око 100.000 са Хрватском а између 2.000 и 3.000 са Египтом и Турском. Кисић Тепавчевић је додала да је велики број наших грађана у земљама које су "ризичне" и да ће се сви они вратити у Србију, због чега су уведене нове мере.

На питање да ли се размишља о новом ванредном стању, докторка Кисић је рекла да "не најављује ништа", али да је такво стање у време када је уведено било апсолутно оправдано.

- У другом пику смо имали највећи број оболелих између 20 и 40 година. То су особе које су радно активне и које су се највише излагале. Најстарији су најревноснији и највише поштују мере. Али нажалост када се они разболе онда је много већа компликација, што смо виђали у старачким домовима. Где год је дозвољено да се вирус унесе у популацију старих, то се ширило као пожар - рекла је она.

Доста је контровези око ове вакцине, а она практично још увек није ни направљена. Читава стручна и научна јавност је жељно очекује. Што се тиче сезонског грипа, добра вест је да се на јужној хемисфери сезона грипа је била изузетно блага. Практично најблажа у овом веку. Већина истраживача објашњава да је то због тога што су се користиле превентивне мере и вакцинација против грипа. 

Фото: Танјуг

- Вакцина против грипа биће доступна почетком октобра - рекла је докторка Дарија и додала да не би био проблем када би се поред ове вакцине примила и вакцина против ковида, ако би постојала у том тренутку. 

Кисић Тепавчевић је објаснила да не постоји могућност да се разликују симптоми ковида и сезонског грипа, а да је присуство вируса могуће утврдити једино лабораторијски.

- Не постоји ни један симптом и знак који искључиво указује на ковид или грип. Једино лабораторијски може да се утврди - рекла је она и додала да многе особе које су имале прехладу мисле да су имале грип.

(Курир)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)