ЛЕДЕНИ ТАЛАС ПРЕКИДА ТРОПСКИ СЕПТЕМБАР: Ево када ће "одзвонити" лету у Србији, прогноза до краја месеца

Новости онлине

17. 09. 2020. у 19:22

ЛЕДЕНИ ТАЛАС ПРЕКИДА ТРОПСКИ СЕПТЕМБАР: Ево када ће одзвонити лету у Србији, прогноза до краја месеца

Фото Ж. Кнежевић

Крајем дана ће се преко региона премештати ослабљен хладан фронт, који ће својом главнином прећи северније од нас. Ипак, како су ових дана максимуми изузетно високи и тај периферни прелазак хладног фронта ће бити довољан да услови осетније захлађење, прича метеоролог Марко Чубрило.

Промена стиже данас послеподне и увече и биће праћена ређим пљусковима и пролазно јаким ветром. После захлађења, модели поново од 22. септембра симулирају врло топло време, док се тек после 25. очекује свежије време уз кишу повремено.

Прелазак фронта сутра крајем дана и у ноћи ка петку доноси јак, пролазно и врло јак северни ветар и захлађење, док ће у ноћи ка петку дуж Јадрана почети јака бура.

Метеоролог наводи и када можемо да очекујемо прву јесењу кишу.

- Тек после 26. септембра стоји сигнал да можемо очекивати долазак знатно свежијег и кишовитог времена, али с обзиром на удаљеност те симулације, то је тек почетни сигнал и питање шта ће на крају бити - казао је.

Дакле, од петка нам следи коначно попуштање врућине и период знатно свежијег, понегде и доста хладног времена.

- Међутим од 22. се враћају врло високи максимуми, барем тамо негде до око 26. или 27. септембра када би могла да наступи права јесен - наводи Чубрило.

У Србији ће сутра бити променљиво облачно и свежије, уз смену сунчаних и облачних интервала, а у току јутра тек понегде се очекује слаба киша. Дуваће умерен до јак северозападни ветар, крајем дана у слабљењу, а очекује се и разведравање. Минимална температура од 14 до 18 степени, максимална дневна од 22 на западу до 30 степена на истоку Србије. Крајем дана температура у осетнијем паду, па ће у току вечери бити хладно.

У Београду ће бити променљиво облачно и свежије, уз смену сунчаних и облачних интервала, а у току јутра уз ређу појаве слабе кише. Дуваће умерен до јак северозападни ветар, крајем дана у слабљењу, а очекује се и разведравање. Минимална температура 18 степени, максимална дневна 24. Крајем дана температура у осетнијем паду, па ће у току вечери бити хладно.

У Србији за викенд сунчано и умерено топло, уз веома свежа јутра - у суботу нас очекује и хладно јутро, док ће у долинама и котлинама бити са маглом. Максимална температура у суботу од 23 до 27 степени, а у недељу од 25 до 29.

Следеће седмице сунчано и веома топло, максимална температура средином седмице биће и преко 30 степени. У уторак и среду после подне понегде се на западу Србије очекује појава локалних пљускова са грмљавином. Од недеље ће у кошавском подручју и на планинама дувати јак југоисточни ветар, на југу Баната и са олујним ударима.

Фото: Принтсцреен

У Београду за викенд сунчано и умерено топло, уз свежа јутра, у суботу хладно јутро. Максимална температура у суботу до 25 степени, а у недељу до 28. Следеће седмице сунчано и вема топло, максимална температура средином седмице биће и преко 30 степени. Од недеље ће дувати кошава.

Оно што ћемо највише осетити биће ниске јутарње температуре током викенда. Тако ће у суботу бити од 6 степени на северозападу до 14 на истоку Србије, а у Београду ће бити око 10 степени, при чему ће на ободу града бити и хладније. У недељу ће јутарње температуре бити од 8 до 14 степени.

Од недеља нам, ипак, следе топлија јутра, нарочито од понедељка у кошавском подручју и у Београду и то због појачаног југоисточног ветра, па су тада због фенског ефекта ветра ноћи и јутра знатно топлија, него када је мирно ко у суботу.

Овогодишња прва половина септембра одликовала се сунчаним и веома топлим временом за ово доба године, уз максималне температуре и до 32-33 степена, претходне седмице и до 34, а температуре су и у Београду достизале 32 степена, колико је било и данас.

Ипак, ноћи су све дуже, па су и знатно пријатније и свежије, уз температуре и до 10 степени, а локално су се спуштале и ниже.

Свеже ноћи, али веома топли дани довели су до великих температурних разлика током дана, у многим пределима по 20 и више степени.

Иначе, за веома топло и сушно време, одогоран је и антициклон изнад централне Европе, који спречава продор облачних и падавинаких система са Атлантика, али и са Медитерана.

У Србији од почетка септембра није било падавина, а максималне дневне температуре су за 5 до 7 степени више од просека за ово доба године.

До краја сепембра очекује се стабилно, веома сушно и углавном сунчано време, али и време са температурама знатно изнад просека за септембар.

(Телеграф)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)