ПОЗНАТИ ПУЛМОЛОГ ДР РАДОСАВЉЕВИЋ УПОЗОРИЛА РОДИТЕЉЕ: Ђаци који прележе корону "на ногама" могу имати проблем у 30 години

Новости онлине

17. 09. 2020. у 18:40

У ПРВЕ две недеље наставе у школама вирусом корона заражено је 52 ђака и 20 запослених, рекао је Младен Шарчевић, министар просвете. У овом тренутку, према речима лекара, најважније је да вирус не оштети незрела дечја плућа која се још развијају.

ПОЗНАТИ ПУЛМОЛОГ ДР РАДОСАВЉЕВИЋ УПОЗОРИЛА РОДИТЕЉЕ: Ђаци који прележе корону на ногама могу имати проблем у 30 години

Фото: Предраг Митић

Пулмолог др Татјана Радосављевић каже за Објектив.рс да вирус мора да се лечи и када су симтоми  минимални, јер код деце може да дође до последица које ће бити видљиве тек у њиховој 30. или 40. години.

Потребно је, нарочито код адолесцената, да се вирус испрати од почетка до краја, каже др Татјана Радосављевић.

- Није добро да прележе ковид на ногама, без обзира на то што се добро осећају и немају симтоме. Они често мисле да могу да наставе да живе нормално, али морају да знају да физичка активност и спорт у том периоду могу да буду нарочито опасни.

Пацијент ми је било дете од 14 година које није имало никакве симтоме, али је имало промене на плућима, каже др Татјана Радосављевић.

- Постоје чак и промене које нису видљиве ни рендгеном, већ искључиво скенером. Али, како не бисмо тринаестогодишњаке и четрнаестогодишњаке подвргавали снимању скенером, најбоље је да превентивно одлеже корона вирус и чувају се неко време након заразе.

Ретко је, готово немогуће, да се корона вирус задржи само у горњим дисајним путевима да не пређе на плућа.

- Када су плућа још незрела и дође до упале, такво запаљење мора пажљиво да се лечи. Само једна ковид инфекција која се не третира може да оштети развој плућа код школараца којима се овај орган није потпуно развио - објашњава пулмолог.

У овом тренутку, најважније је подићи свест школараца о томе да ковид за њих није безазлен и да треба да се тестирају уколико имају било какву сумњу да су заражени.

- Тинејџери јесу бунтовни, али нису неразумни. Очекује се од родитеља, школе и здравственог система да им објасне зашто је опасно трчати, ићи у школу и бити активан док сте ковид позитивни, ма колико добро да се осећате.

(Објектив)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)