ПОСТОЈЕ ТРИ МОДЕЛА НАДЗОРА: ОВО је коначна верзија праћења грађана који се враћају са одмора у Србију

Новости онлине

16. 09. 2020. у 15:03

ПРОТОКОЛ за надзор над нашим грађанима, који се враћају у Србију из Црне Горе, Хрватске, Босне и Херцеговине и Албаније се финализује, а како Телеграф.рс сазнаје, он садржи три модела.

ПОСТОЈЕ ТРИ МОДЕЛА НАДЗОРА: ОВО је коначна верзија праћења грађана који се враћају са одмора у Србију

Фото: Архива ВН

Надзор, који је препоручио Кризни штаб за борбу против корона вируса у понедељак, почеће да се примењује у петак у 18 сати.

Како наводи наш извор из врха здравствених власти, сви наши који долазе из ових земаља имаће три начина на која ће моћи да се јаве нашим здравственим властима, ради праћења њиховог стања и спречавања даљег ширења ковида 19.

Од свих помињаних опција до сада, остало је да сви они који имају тегобе, или било какву сумњу да су заражени корона вирусом, одмах морају да се јаве у ковид амбуланту надлежног дома здравља.

- Здрави ће се пријављивати електронски, а ко нема ту могућност, јављаће се телефоном у року од 24 сата од уласка у Србију. Важно је да болесни и евентуално сумњиви на обољење, буду одмах збринути - наводи наш извор и додаје да се протокол приводи крају.

Електронска пријава, као линк, када буде завршен протокол биће постављена на сајту Министарства здравља или Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут", где ће бити објашњено све о јављању наших грађана који се враћају из ове четири земље.

Како је јуче рекао др Предраг Кон, члан Кризног штаба за борбу против корона вируса, очекује се да у наредном периоду у нашу земљу недељно улази око 50.000 људи.

Проф. др Бранислав Тидоовић је казао да, ипак, не очекује да доживимо "британски стампедо" и да се сви врате до петак када почиње надзор, већ да ће се враћати посетепно.

- Већи део наших ће остати да заврши летовање - мишљења је Тиодоровић.

Надзор над туристима који се враћају из ових земаља уведен је због тога што у њима број заражених овом болешћу расте, за разлику од наше земље. Како поново не би дошло до експлозије оболевања код нас, уведена је ова превентивна мера.

Препорука чланова штаба је и да деца 10 дана по повратку у нашу земљу, не иду у школу.

Као што смо јуче и објавили, сви они који не испоштују правила надзора, неће бити кажњавани.

У Србији је корона вирус до данас потврђен код 32,511 особа од укупно 1. 041.697 тестираних. Ковид 19 узео је 735 живота.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)