МОДЕРНИЗАЦИЈА ОКЛОПНИХ ВОЗИЛА ВС: Командно-извиђачко возило - резултат знања и потенцијала

Танјуг

16. 09. 2020. у 13:14

МОДЕРНИЗАЦИЈА ОКЛОПНИХ ВОЗИЛА ВС: Командно-извиђачко возило - резултат знања и потенцијала

Фото: МО Србије

КОМАНДНО - извиђачко возила (КИВ) још једно је сложено борбено средство које је настало као резултат домаћег знања и потенцијала, ангажовањем Војнотехничког института као носиоца развоја и великог броја кооопераната, саопштено је из Министарства одбране.

Наводи се да је након успешне реализације и испитивања прототипова у Техничком опитном центру и усвајања КИВ у наоружање и војну опрему, током 2019. године започета израда нулте серије чији је носилац ФАП Прибој у сарадњи са више коопераната.

Усавршавањем борбених окплоних возила БОВ-3 добијене су четири варијанте командно-извиђачких возила (КИВ) - командно возило команданта пешадијског батаљона, командно-извиђачко возило команданта артиљеријског дивизиона, командно-извиђачко возило командира артиљеријске батерије и извиђачко возило командира извиђачког одељења.

Очекивани ефекти који се постижу реализацијом овог пројекта су скраћење времена за прикупљање и пренос података, доношење и преношење одлука и извештаја и обезбеђење услова за ефикасно планирање и вођење операција; аутоматизација процеса управљања артиљеријском ватром, обезбеђење потребних капацитета, брзине и квалитета прикупљања, обраде...

Фото: МО Србије

На возилима су, такође, постављени и нови ходни делови повећане носивости са ојачаним вешањем.

За потребе командовања КИВ је опремљен одговарајућом савременом телекомуникационом и информатичком опремом, као основом за формирање командно-информационих система.

Возило је, такође, опремљено дизел агрегатом снаге 5 кW за потребе напајања опреме и система унутар возила.

Ово независно напајање електричном енергијом се користи када главни мотор не ради. С обзиром на то да је посада у КИВ изложена дуготрајном раду, усавршавањем платформе обезбеђен је и систем за климатизацију и грејање, који омогућава посади несметан рад у условим високих и ниских температура.

Систем за побољшање визуелизације возача чине две телевизијске камере, термовизијска камера и систем за приказ слике.

Фото: МО Србије

Командно возило команданта пешадијског батаљона обезбеђује команданту праћење тока дејстава потчињених јединица и командовање.

Увезано је у командно-информациони систем и омогућава размену података на свим нивоима и опремљено је Мултисензорском извиђачком платформом МИП-3.

Омогућава командиру извиђачког одељења осматрање и извиђање уз помоћ више различитих и комплементарних сензора, који истовремено осматрају зону од интереса, дању и ноћу и у отежаним временским условима, ради прикупљања обавештајних података, откривања, геолоцирања и праћења циљева од интереса.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)