СРБИ ОДМАРАЈУ УПРКОС ПРЕПОРУКАМА КРИЗНОГ ШТАБА: Без казни за оне који не оду на преглед по повратку са годишњег

Е. В. Н.

16. 09. 2020. у 06:33

КАКО казне очигледно неће бити за наше туристе који се враћају у Србију а не пријаве се у ковид-амбуланту или у Завод за јавно здравље по повратку, што ће бити обавезно од петка, чини се да многи од њих неће свој одмор скратити.

СРБИ ОДМАРАЈУ УПРКОС ПРЕПОРУКАМА КРИЗНОГ ШТАБА: Без казни за оне који не оду на преглед по повратку са годишњег

Фото: Алмир Терзић

На летовању је у региону тренутно око 20.000 српских држављана. Без обзира на то што корона тренутно "букти" у околним земљама, они не одустају од летовања. Иначе, Влада Србије јуче је усвојила предлог Кризног штаба да од петка, у 18 часова, повратници подлежу здравственом надзору.

То значи да би, по повратку у Србију, требало да се пријаве лично или електронски, тако што ће попунити тест самопроцене, а на основу тога ће бити процењено њихово здравствено стање. Ипак, чини се да ће то све бити остављено на савест путницима.

- Нова одлука Кризног штаба неће бити неки велики удар на туристичке агенције, јер је већина путника у БиХ, Црну Гору, Хрватску и Албанију отишла у сопственој организацији - објашњава, за "Новости", Зоран Арсеновић, председник Управног одбора ЈУТА. - Свакако, мислимо да то неће битно смањити број оних који буду хтели да оду на одмор. Једноставно, не треба правити драму око неких мера, које нас додатно штите и повећавају ниво личне одговорности. Мислим да треба афирмативно ићи у правцу одлука, које човека доводе до тога да се одлучи за путовање, јер ће оно проћи безбедно и добро.

И док за повратнике из земаља региона постоји одлука да се јаве надлежним установама, то засад не важи за путнике који долазе из Турске или Египта. Иначе, у овим земљама има наших путника, који су отишли у организацији туристичких агенција. Ситуација у тим државама је нешто повољнија. За одлазак у Египат, од 1. септембра је обавезан негативан PCR тест, док се у Турску иде без икаквих ограничења. Поједини епидемиолози у Србији сматрају да никакве мере нису потребне за ове државе, јер ситуација тамо није алармантна. Уз то, свака одлука задала би додатни ударац већ "разореним" домаћим туристичким агенцијама.

- Сви који се враћају са летовања из иностранства, где је сада много више заражених вирусом корона него у Србији, треба да буду одговорни и остану неколико дана код куће како не би излагали ризику од заразе људе из свог окружења - казао је министар здравља Златибор Лончар. - Немојте да журите да се виђате са неким, да се грлите и љубите и да заразите људе око себе. Били сте у местима где је сваки трећи или четврти позитиван на корону. Вероватноћа да сте и ви заражени је велика.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (1)