РОДИТЕЉИ И ДАЉЕ ТРАЖЕ НЕСТАЛЕ БЕБЕ: Поднето најмање 107 пријава, рок за предају захтева суду 3. новембар

В. Ц. С.

16. 09. 2020. у 08:25

РОДИТЕЉИ који сумњају да су им бебе по рођењу нестале из породилишта имају нови рок, до 3. новембра, да поднесу суду предлог за утврђивање чињеница о статусу своје деце.

РОДИТЕЉИ И ДАЉЕ ТРАЖЕ НЕСТАЛЕ БЕБЕ: Поднето најмање 107 пријава, рок за предају захтева суду 3. новембар

Фото: АП

 Ово је, за "Новости", потврђено у вишим судовима у Београду и Нишу.

- Првобитни рок од 11. септембра је продужен у складу са Уредбом о роковима у судским поступцима за време ванредног стања - објашњавају у београдском Вишем суду.

Претходно је, у петак, заштитник грађана тражио да се родитељима да још месец и по да се обрате правосуђу, јер то нису могли током ванредног стања због епидемије короне. Он се позвао управо на поменуту уредбу Владе, којом је прописано да рокови за покретање ванпарничног поступка, по којима се воде и ови о "несталим бебама", престају да теку за време ванредног стања. Уредба је престала да важи 6. маја, па су тада настављени и рокови.

ВЕРУЈУ САМО КОМИСИЈИ

УДРУЖЕЊЕ "За истину и правду о бебама" позвало је своје чланове да се не обраћају суду, већ искључиво Владиној комисији за нестале бебе. Како кажу, не верују судству и не желе одштету од државе, већ истину шта се десило са њиховом децом.

У међувремену, како је, за "Новости", потврђено у Врховном касационом суду, поступак по Закону о утврђивању чињеница о статусу беба за које се сумња да су нестале из породилишта, до 1. јуна покренуло је 37 родитеља. У Београдској групи родитеља несталих беба додају да је њихово удружење, 11. септембра, Вишем суду у главном граду доставило додатних 70 предмета. То значи да их је до сада поднето најмање 107.

- У петак смо предали 70 обрађених предмета Вишем суду у Београду, а спремамо још њих тридесетак, које су нам у међувремену родитељи доставили. Надамо се да ће их судови прихватити - каже Горан Филиповић из ове групе.

У међувремену, за 18. септембар заказана је у Нишу обука судија како да поступају по новом закону.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)