ДОШЛО ДО МЕЂУСОБНОГ ЗАРАЖАВАЊА: Два ученика позитивна на корону у овој београдској школи

Љ. Б.

15. 09. 2020. у 13:27 >> 13:27

ДВОЈЕ ученика које је наставу похађало у истој групи у београдској Основној школи "20. октобар" позитивно је на вирус ковид 19.

ДОШЛО ДО МЕЂУСОБНОГ ЗАРАЖАВАЊА: Два ученика позитивна на корону у овој београдској школи

Фото Н. Скендерија

 Ово је саопштило Министарство просвете и навело да ће деца из те групе наставу у наредном периоду пратити онлајн.

Директор ОШ "20. октобар" Бранислав Недељковић рекао је да су и пре и након овог догађаја у школи предузете све заштитне мере.

- Један ученик је у понедељак 7. септембра по повратку из школе добио повишену температуру 37,6, након чега су га родитељи сутрадан одвели на преглед. Препорука лекара је била да се стање ученика прати. Детету је после два дана било боље, али су га пре повратка у колектив родитељи одвели на тестирање. Тест који је урађен 10. септембра био је позитиван. У петак, 11. септембра ученица из исте групе наредног дана добија повишену температуру (37,8). Родитељи су дете одвели на тестирање и 14. септембра добили позитивне резултате - појаснио је Недељковић.

Оба детета су у добром стању и без симптома, а захваљујући одговорности родитеља нису се вратила у колектив пре тестирања.

Да је дошло до првог преношења вируса између деце рекао је и епидемиолог Предраг Кон:

- Није било неког описаног блиског контакта, али је јасно да маске нису носили у дворишту.

Иначе, Кон је рекао да је у пет вртића потврђено шест позитивних случајева, заражено је четворо деце и две васпитачице.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Dana

18.09.2020. 15:15

Da li stvarno mislite da deca mogu da budu toloko odgovorna i postuju sve mere prevencije i nose maske pravilno i istrajno...deca su deca ,pored njihovih igara, druzenja i ostalih vragolija veoma tesko, zato nadlezni treba malo vise da se pozabave time... Za pocetak bi mogli da obezbede u svim skolama i vrticima fotokataliticke preciscivace vazduha koji su veopma efikasni za preciscavanje kao i za eliminisanje svih virusa i mikroba iz vazduha,time bi pomogli deci da disu cis vazduh i sprecili infekcije...