ЕПИДЕМИОЛОГ КОН ПОЈАСНИО МЕРУ НАДЗОРА: Очекује се 50.000 улазака недељно, вакцине обично дају око 50-60 одсто заштите

Танјуг

15. 09. 2020. у 11:07

ЕПИДЕМИОЛОГ Предраг Кон појаснио је данас меру надзора за грађане Србије који се враћају из иностранства, наводећи да се та мера први пут спроводи, да се очекује око 50.000 улазака недељно у земљу и да основно да свако ко уђе треба да има самосвест да је дошао из државе у којој је висока трансмисија вируса.

ЕПИДЕМИОЛОГ КОН ПОЈАСНИО МЕРУ НАДЗОРА: Очекује се 50.000 улазака недељно, вакцине обично дају око 50-60 одсто заштите

Фото: Танјуг/Влада Републике Србије/Слободан Миљевић

"Он добија упозорење, али и обавезу да се јави у ковид амбуланту. То не подразумева да се особа која дође кући одмах јави ковид амбуланти. Постоје два места где може да се пријави, а то су мрежа завода за јавно здравље и ковид амбуланте, а постоји и електронска могућност, преко теста самопроцене, која аутоматски доставља податке примарној здравственој заштити", објаснио је Кон.

Гостујући на ТВ Пинк, он је навео је се подразумева да та особа 10 дана сама прати своје здравствено стање и да има обавезу да се, уколико добије повишену температуру или било какве тегобе, јави у ковид амбуланту на преглед.

"Ми морамо да имамо ове мере, не само за сада, него и за убудуће посто наилази јесењи период и период када ће се евентуално још више погоршавати ситуација у било ком делу света", рекао је Кон.

 

Фото: Архива ВН

Говорећи о вакцини против корона вируса, навео је да су вакцине које се сада назиру такозване "мртве" вакцине, које обично дају заштиту око 50, 60 одсто.

"Имамо отпор, неповерење и скептицизам везано за безбедност нове вакцине иако су предузете све апсолутно највеће могуће мере предострожности тако да док дође до тога да почне масовна имунизација проћиће године. Доступност вакцине је једна ствар, а масовна примена нешто сасвим друго, а без масовне примене ефекте нећемо баш скоро видети", рекао је Кон.

Додао је да је веома важно да то разумемо и будемо свесни да смо пред болешћу која је врло непредвидива.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)