КРИЗНИ ШТАБ ПООШТРИО МЕРЕ: Важиће од петка у 18 часова

Б. РАДИВОЈЕВИЋ

15. 09. 2020. у 12:23 >> 07:44

КРИЗНИ ШТАБ ПООШТРИО МЕРЕ: Важиће од петка у 18 часова

Фото: Танјуг

ОД петка у 18 сати, за држављане Србије који се враћају из Хрватске, БиХ, ЦГ, Албаније и других европских земаља у којима расте број заражених вирусом корона, уводи се здравствени надзор.

То не подразумева ни институционализовани карантин, ни обавезну меру самоизолације, него само обавезу да се сви "повратници" у року од 24 сата, без обзира на то да ли имају симптоме инфекције или не, јаве у ковид-амбуланту матичног дома здравља. Под надзором остају 10 дана, током којих по одређеној динамици треба да извештавају епидемиолога о свом здравственом стању. Они за које се утврди да су инфицирани, али не морају на болничко лечење, ићи ће у самоизолацију, такође на 10 дана.

Тако је јуче одлучио Кризни штаб, а решење је - компромисно, јер су неки од чланова дошли на седницу са "старим" убеђењем да би обавезан PCR тест или самоизолација која подлеже контроли, као у време ванредног стања, били ефикаснија мера.

После седнице Штаба, епидемиолог др Дарија Кисић Тепавчевић апеловала је на наше грађане да се до петка врате из европских земаља.

- Кризни штаб донео је одлуку о увођењу здравственог надзора због повећања броја заражених у региону, али и у свим европским земљама, од краја августа - рекла је Дарија Кисић Тепавчевић. - Црна Гора је трећа по учесталости оболевања у Европи и, као таква, представља ризик, па се број заражених повећава и у нашој земљи, с обзиром на то да велики број наших грађана борави у Црној Гори. На високом месту по учесталости инфекције вирусом корона налазе се и Хрватска и БиХ.

Скок броја заражених који смо имали прекјуче био је сигнал да Кризни штаб мора да предузме даље кораке како се ситуација не би погоршала.

- Код нас је тренутна епидемиолошка ситуација повољна, али грађани који бораве у земљама где расте број заражених, представљају опасност за ширење заразе - каже Дарија Кисић Тепавчевић.

Надзор би требало да спречи ризик преношења вируса по повратку у земљу, а прецизан план како ће се он спроводити очекује се до петка, до када би у домове здравља требало да стигну упутства "Батута". Ако су тачне процене представника ЈУТА да у ЦГ борави око 85.000 држављана Србије, увођење здравственог надзора, о чему ће обавештење грађани добијати на граници, могло би да направи редове пред ковид-амбулантама. Оне ће, највероватније, морати да буду подељене на црвену и жуту зону - у прву ће ићи грађани са симптомима инфекције, а у другу они који не осећају никакве тегобе. Ако лекари у ковид-амбуланти процене по клиничкој слици да пацијент треба да се тестира на корону, PCR ће се радити о трошку здравственог осигурања, као и за све оболеле.

ВИРУС У ДОМУ

У УСТАНОВИ за децу и младе "Сремчица", короном је заражено 28 од укупно 227 корисника и једна запослена, а сви оболели имају лакшу клиничку слику, саопштено је из те установе. Како се наводи, оболели су изоловани у одвојени објекат и под сталним су медицинским надзором. У циљу спречавања ширења заразе, запослени и корисници дома "Сремчица" улазе у двонедељну изолацију унутар те установе. До одјаве епидемије у установи, у којој је смештено 277 корисника, биће забрањене посете.

У НЕДЕЉУ 108, ЈУЧЕ 29 ПОЗИТИВНИХ

СА 108 у недељу, број позитивних на вирус корона пао је јуче на 29. Није било нових смртних случајева услед компликација ковида 19, а на респираторима у болницама широм Србије је 28 пацијената. За последња 24 сата тестирано је 5.930 људи, што је готово дупло више него дан раније када је уочен скок броја инфицираних. Иако је дневни биланс јуче био добар, епидемиолози не шире велики оптимизам и апелују да се поштују противепидемијске мере.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)