МОГУЋЕ РИГОРОЗНИЈЕ МЕРЕ И ПОНОВО КАРАНТИН: Доктор Тиодоровић објаснио шта ће се променити од петка у Србији

Новости онлајн

14. 09. 2020. у 21:05

МОГУЋЕ РИГОРОЗНИЈЕ МЕРЕ И ПОНОВО КАРАНТИН: Доктор Тиодоровић објаснио шта ће се променити од петка у Србији

Фото: Танјуг/Влада Републике Србије/Слободан Миљевић

ЕПИДЕМИОЛОГ др Бранислав Тиодоровић објаснио је још једном шта подразумевају нове мере које су на снази од следећег петка, а важе за повратнике са летовања из земаља региона.

- Налазимо се у ситуацији за коју не можемо да кажемо да је повољна, јер се све може променити преко ноћи. Ситуација у Црног Гори је забрињавајућа, она се налази на високом трећем месту по ризику од заразе - изјавио је Тиодоровић РТС и додао да је већина наших грађана ипак одлучуила, упрокос препорукама да летује у "ризичним" земљама - Црној Гори, Хрватској, Албанији...

Објаснио је како ће изгледати ова нова мера.

- Знамо шта треба, Батут је задужен да направи упутство, домови здравља и ковид амбуланте ће добити јасно упутство. Људе који долазе са заражених подручја ћемо их упућивати у ковид амбуланте и одређене установе - каже епидемиолпог и додаје да је реч о великом броју наших суграђана.

- Није то малли број људи, између 50 и 70 хиљада само је боравило у Црној Гори, тако да можемо да очекујемо да имамо мало загушење, али заводи су спремни да се прихвате обавезе. Као и раније, постоји црвена зона за оне са тегобама и жута за оне који су били на одређеном ризичном месту где има повећан број оболелих, а који немају тегобе.

- Свако ће добити упутство и апел да се јави у року од 24 сата тамо где борави и да обећа да ће да се јаве у ковид амбуланту и где ће се спровести неоходна процедура. Ко гледамо укупно све земље у којима су наши људи боравили, биће више од 100 хиљада људи. Али, ако постоји савест... Полажемо наде у личну одговорност и свест о ситуацији. Ако дође до погоршања у тим земљама ићи ћемо на израженије мере са применом правог здравственог надзора које подразумевају и карантин - закључује Тиодоровић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Mika

14.09.2020. 22:23

Kakva crna savest? Da postoji savest, ne bi ni išli nigde izvan zemlje. Istina, možda treba pomoći našim ljudima u Crnoj Gori, pa otići u Herceg Novi i slična mesta, ako baš mora. Ali Albanija, Turska, Egipat, Bosna... ljudi moji, ima li P od patriotizma u Srbiji?