ДР КОН: На Инфективној безбедније него у Црној Гори; ДР КИСИЋ ТЕПАВЧЕВИЋ: Грађани који се враћају у Србију мораће да се јаве лекарима

Novosti online

14. 09. 2020. у 15:46

ЧЛАНОВИ Кризног штаба говоре данас на конференцији за медије о новим подацима у вези са корона вирусом у Србији.

ДР КОН: На Инфективној безбедније него у Црној Гори; ДР КИСИЋ ТЕПАВЧЕВИЋ: Грађани који се враћају у Србију мораће да се јаве лекарима

Фото: Принтскрин

Пред новинарима су доктори Дарија Кисић Тепавчевић и Предраг Кон.

-У региону се региструје растући тренд, око нас има доста жаришта. У Србији је ситуација стабилна, али опрез је важан - рекла је Кисић.

- На нивоу целе Европе, више од 20 земаља забележило је рекордне бројеве оболелих од почетка пандемије. У нашем окружењу се региструје растући тренд када је у питану учесталост оболевања, тако да се око нас налазе многобројна жаришта. У Србији је епидемиолошка ситуација стабилна, али несигурна и веома брзо може да се промени, а то зависи од нас - рекла је докторка Дарија.

Кисић је истакла да сми морамо да уложимо максималан напор да одржимо стабилну епидемиолошку ситуацију и да се држим освих мера да бисмо вирус држали под контролом.

Др Кон је рекао да се повољна епидемилолошка ситуација у Србији се може очувати само рационално.

- То је истина. Није препоручљиво да људи летују у Црној Гори и земљама где је епидемиолошка ситуација неповољна. Не би требало и да се понашамо опуштено и да имамо велика славља - навео је Кон коментаришићи рад угоститељских објеката. - Летовати у ЦГ је тренутно лош избор и велики ризик, иако некоме то не звучи коректно, то је истина. И та славља имамо непрекидно, и музичка окупљања. Драстично расте ово оболење у Европи, а као да угоститељи не разумеју да у овом случају треба да схвате да је неопходно и да се путем њиховог ангажовања смањи пренос. Тренутно је безбедније бити на Инфекстивној клиници него на некој забави у Црној Гори.

Кон је додао да мора да се размишља унапред како би се избегло нагло повећање броја оболелих у будућности.

- Ово што смо достигли треба да задржимо, а ове мере које су данас донете служе да што више више вирус задрже код уласка у Србију и да се сви наши грађани после летовања понашају како доличи оваквој ситуацији. Надзор који ће се примењивати од петка ће се тек дефинисати до краја, али подразумева дсарадњу наших грађана - напомиње Кон.

Докторка Кисић је указала на то да је неопходно да сви грађани Србије испоштују нову меру.

- Грађани морају у року од 24 сата да се јаве у надлежну здравствену установу. Надзор не подразумева и контролу кретања, али је потребно да с еобавља посебна предострожност у обављању свкаодневних делатности - рекла је Кисић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)