ЂЕРЛЕК: Брине повећање пацијената у ковид амбулантама, велики број грађана на летовању у Црној Гори

Танјуг

14. 09. 2020. у 14:10

ЂЕРЛЕК: Брине повећање пацијената у ковид амбулантама, велики број грађана на летовању у Црној Гори

Фото: Принтсцреен

КРИЗНИ штаб је као једно од потенцијалних жаришта вируса корона означио и Нови Пазар, а државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек каже за Танјуг да забрињава повећање пацијената који долазе први пут у ковид амбуланте.

Такође, Ђерлек наводи и да је то још више забрињавајуће јер је и даље велики број грађана из Пазара на летовању у Црној Гори и самим тим очекује се повећање ковид пацијената по њиховом повратку.

Према његовим речима, 4. септембра у Новом Пазару било је 36 првих прегледа пацијената у ковид амбуланти, а 11. септембра 50 таквих пацијената.

"То и није велико повећање, али свакако такво да забрињава јер се велики број људи из Пазара, Тутина, налази на летовању у Црној Гори и очекујемо да ће се тај број повећавати", навео је Ђерлек.

Када је у питању Тутин, према речима државног секретара, 4. септембра била су само три пацијента у ковид амбуланти на првом прегледу, а већ 8. септембра 15 пацијената.

"То су подаци који нас упозоравају да нема опуштања. Ово повећање првих прегледа у ковид амбулантама које смо приметили последњих дана може да буде забрињавајуће", наглашава Ђерлек.

Како каже, за сада нема повећања хоспитализованих ковид пацијената, а тренутно је у болници у Новом Пазару смештено пет позитивних пацијената.

У току викенда су имали један транспорт у КЦ Крагујевац и то пацијента са много комордититета, који поред ковид инфекције имал и леукемију.

Такође, током викенда су била и два отпуста из болнице, каже Ђерлек и додаје да је болница оспособљена за нон ковид пацијенте, али да се у овом тренутку спремају и за најгори сценарио који може да се деси на јесен и зиму.

"Веома смо обазриви и на дневном нивоу пратимо дешавања што се тиче ковида", каже Ђерлек и апелује још једном на грађане да се придржавају препорука Кризног штаба и превентивних мера које су једино средство за борбу против вируса корона.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)