СТУПА НА СНАГУ У ПЕТАК У 18 ЧАСОВА: Ево шта подразумева појачан надзор повратника из иностранства

Novosti online

14. 09. 2020. у 10:48

ОД петка у 18 часова биће спровођен надзор над свим грађанима који се враћају у Србију, одлучено је на седници Кризног штаба.

СТУПА НА СНАГУ У ПЕТАК У 18 ЧАСОВА: Ево шта подразумева појачан надзор повратника из иностранства

Фото: Архива ВН

Докторка Дарија Кисић Тепавчевић каже за РТС да надзор не подразумева ограничење слободе кретања, већ само обавезу редовног јављања лекару.

Докторка Дарија Кисић Тепавчевић истиче да све земље у нашем окружењу имају жаришта са интензивном трансмисијом вируса.

-Од петка од 18 часова уводи се надзор над свим грађанима који се враћају у земљу, а који ће подразумевати одређену динамику јављања релевантним здравственим службама, у циљу праћења њиховог здравственог стања и брзог реаговања ако буде потребно-објашњава докторка Дарија Кисић Тепавчевић.

Наглашава да наздзор не укључује ограничење слободе кретања, већ одговарајућу обавезу сваког грађанина који дође у земљу да се у одређеним интервалима јавља лекару.

-Пошто се највећи број наших грађана који су ван земље налази у Црној Гори, Хрватској и Босни и Херцеговини, то се пре свега односи на њих, али практично на све земље Европе које имају већу учесталост оболевања од нас-каже докторка Кисић Тепавчевић.

Истиче да је то генерална контрола свих грађана Србије који се враћају у земљу, са циљем да се препознају сви импортовани случајеви и смањи ризик даље трансмисије вируса у популацији.

-Сви морамо активно да преузмемо своју улогу и да уложимо максималне напоре да одржимо стабилну епидемиолошку ситуацију и не дозволимо даље разбуктавање вируса-наглашава Кисић Тепавчевић.

Наводи и да се мера надзора односи на све грађане, без обзира на узраст.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (1)