НАЈЧЕШЋЕ МЕСТО ЗАРАЗЕ? Оболели су од короне и сви су лекарима рекли исто

Novosti online

13. 09. 2020. у 21:28

НАЈЧЕШЋЕ МЕСТО ЗАРАЗЕ? Оболели су од короне и сви су лекарима рекли исто

Фото: Н. Скендерија

НОВА студија Америчких центара за превенцију и контролу болести поредила је одрасле особе оболеле од корона вируса и оне са негативним резултатом тестирања. Показало се да је у првој групи два пута више људи који су одлазили у ресторане и то 14 дана пре него што су се заразили.

У студији која је објављена у четвртак аанлизирани су подаци 314 одрасле особе које су у јулу тестиране позитивно на Ковид - 19 јер су имали симптоме: 154 њих биле су позитивне, а 160 негативно.

 

Тестови су урађени у 11 различитих здравствених установа у 10 америчких држава: Калифорнији, Колораду, Мериленду, Масачусетсу, Минесоти, Северној Каролини, Охају, Тенесију, Јути и Вашингтону, пише "Си-ен-ен".

Истраживачи из Америчких центара за контролу и превенцију биолести, али и других институција, помно су испитивали одговоре пацијената на питање да ли су носили маске и питања о њиховим разним активностима у заједници, укључујући и то да ли су недавно ручали у ресторану, одлазили у бар или теретану.

Подаци су показали да су 42 процента одраслих који су били позитивни на тестирању, имали близак контакт са најмање једном зараженом особом, у односу на 14 процената оних који су били негативни, а већина блиских контаката - 51 одсто били су чланови породице.

Истраживачи су открили да је 71 одсто одраслих оболелих од Ковида-19 и 74 процента особа које су негативне изјавило да је увек користило неки облик заштите за лице у јавности.

Није било значајних разлика између позитивних и негативних када је у питању куповина, окупљање са мање од 10 особа у кући, одлазак на посао, одлазак у теретану, салон и верске обреде као и коришћење јавног превоза, наводи се у студији.

Истраживање треба допунити студијом са већим бројем учесника, а треба поменути да се у њему није правила разлика између оброка унутар ресторана и у баштама ове врсте угоститељских објеката.

Научници су истакли да су ресторани издвојени као ризично место заразе због циркулације ваздуха, на шта нису утицале мере ношења маски и држања физичке дистанце јер "док се једе и пије, не може ни да се користи маска", пише у истраживању.

Америчка агенција за храну и лекове истакла је да студија није уважила да су ресторани у 10 поменутих држава примењивали другачије мере ограничења што је било једно до 10 недостатака које је издвојила ова агенција.

(Блиц.)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)