ВРАТИТИ ЋИРИЛИЦУ И СРПСКИ ЈЕЗИК У ЦРНУ ГОРУ: Шта треба да буде на врху листе приоритета нове Владе у ЦГ

Љиљана БЕГЕНИШИЋ

14. 09. 2020. у 11:00

ВРАТИТИ ЋИРИЛИЦУ И СРПСКИ ЈЕЗИК У ЦРНУ ГОРУ: Шта треба да буде на врху листе приоритета нове Владе у ЦГ

Фото В. К.

ИАКО је пред новом владом Црне Горе много послова у различитим областима, лингвисти упозоравају да би на врху листе приоритета требало да буде и промена језичке политике.

Подсећају да је одлазећа црногорска власт нанела много направде српском језику и ћирилици и очекују да ће нова влада ову неправду исправити и у Црну Гору вратити српски стандардни језик, а ћирилици дати статус какав јој припада.

У Одбору за стандардизацију српског језика САНУ верују да ће бити исправљена огромна грешка претходне власти у језичкој политици.

- Треба сачекати да се нова власт формира и сагледа шта јој је све чинити у разним областима, па и на језичком плану. Државна језичка политика формира се у сарадњи државе и струке. Уколико би се у току решавања језичког питања јавила потреба укључио би се Одбор као највише стручно тело, које су формирале и у њему имају представнике и научне и наставно-научне институције из Црне Горе - каже, за "Новости", проф. др Срето Танасић, председник Одбора за стандардизацију српског језика САНУ.

Он сматра да би било природно да нова влада врати ствари на стање пре почетка државног насиља над српским језиком и његовим говорницима у Црној Гори, а то нису само Срби.

- Потребно је да се повуче онај накарадни закон о језику, који је намерно направљен тако да би отворио могућност држави за свакојако насиље над српским језиком и његовим говорницима. Затим да се поново уреди та област у складу са језичком стварношћу и научним чињеницама. Не ради се само о преименовању српског језика, ради се и о огромним фалсификатима о српској писаној и уопште културној баштини у Црној Гори - каже Танасић.

СТРУКА Др Срето Танасић, Фото архива

Он очекује и да ће се, када се врати српски стандардни језик, три слова која су уврштена у црногорску абецеду, вратити тамо где им је место - у дијалекат и говор.

- То није проблем. Јер, нити су их створили творци "нове" Црне Горе нити ће им одређивати судбину. Уосталом, тај крунски сведок постојања посебног "црногорског језика" - јотовани глас с - није никаква специфичност само народних говора у Црној Гори; он се чује од западне Србије па до Книна, где год су српски ијекавски говори. Такође, ни она два друга гласа не обитавају само у Црној Гори.

Бећковић: ДА не мора више да се лаже

АКАДЕМИК Матија Бећковић каже, за "Новости", да су Срби једина нација која је прогоњена у Црној Гори и да су јој узети језик, писмо и вера.

Фото архива

- Демократска опозиција прво треба да успостави власт и закон и да обезбеди да може да се говори и да не мора да се лаже. А онда ће и друге ствари логично доћи на дневни ред. Бојим се да ће стављањем у први план питања као што су НАТО, Косово и ЕУ, спречити да се окрене први лист како би се видело шта је радила претходна власт у последњих 14 година откако се Црна Гора осамосталила - поручује Бећковић.

Наш саговорник, такође, очекује да ће ћирилици бити враћен статус који заслужује.

- Једноставно, треба поништити грубо огрешење претходне власти. Народу Црне Горе је преко ноћи његово традиционално писмо силом замењено другим. Је ли преко ноћи целом становништву, без подршке државе, омрзло његово дотадашње писмо, на коме је стварао своју вишевековну културу? А знамо да је ћирилица управо у Црној Гори била најстабилнија. Мислим да би то свака иоле озбиљна власт урадила и без позива струке, књижевника и најшире културне јавности. То је велика мрља на лицу цивилизоване Црне Горе - наглашава овај лингвиста.

Танасић очекује и да ће следеће године на попису становништва у Црној Гори бити повећан број оних који говоре српским језиком.

- Таква очекивања су реална јер је један број становништва под утицајем државних манипулација и под притисцима на последњем попису променио свој став о језичкој припадности. Уосталом, и све што је држава чинила у вези са "црногорским" језиком може бити разлог да се људи дистанцирају од тога.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)