СРЂА ЈАНКОВИЋ УПОЗОРАВА: Морамо ригорозније да спроводимо мере - ситуација може да се погорша!

Новости онлајн

13. 09. 2020. у 11:38

СРЂА ЈАНКОВИЋ УПОЗОРАВА: Морамо ригорозније да спроводимо мере - ситуација може да се погорша!

Фото: Принтсцреен/РТС

ИМУНОЛОГ Срђа Јанковић рекао је за РТС да ситуација може и да се погорша ако не будемо пазили.

Кризни штаб стоји на стнановишту да је самоизолација неопходна јер тако ћемо заштитити наше људе и здравље свих нас - истакао је др Јанковић.

Београд, Крагујевац, Зајечар и Прешево су градови у којима је последњих дана повећан проценат новозаражених корона вирусом. Трећина заражених је у главном граду.

Ђаци и родитељи полако усвајају препоруке и правила. Али, шта је са грађанима који се враћају са летовања - процењује се да је у Црној Гори, која тренутно има најнеповољнију ситуацију у Европи, око 75.000 грађана Србије.

Говорећи о самоизолацији, каже да препорука стоји у трајању максимално могућег периода инкубације свима који долазе са подручја где је висока активност ковида, она нема снагу законске обавезе, али није мање важна у заштити здравља и живота.

- Не потоји логистички апарат који то може да контролише, али Кризни штаб стоји на станановишту да је самоизолација неопходна, јер тако ћемо заштитити наше људе и здравље свих нас - рекао је Јанковић.

Ситуација се побољшала донекле у односу на оно што смо имали у току највећег дела лета, али постоји потенцијал да поново почне да расте број заражених.

- Није равномерна расподела броја оболелих по градовима, ако не носимо маске, не поштујемо дистанцу, не одржавамо хигијену - итекако постоје услови да имамо погоршање - каже др Јанковић.

Фото: М. Анђела

- Мислим да треба још ригорозније да спроводимо мере сада, јер можемо највише тиме да допринесемо - истакао је Јанковић.

Великом делу грађана је то прешло у навику. Неки као да игноришу корона вирус, никада сви неће делити једно мишњење, сматра Јанковић.

Нормално је да разлике у гледиштима постоје, али када је у питању опште добро, Јанковић истиче да треба да постоји консензус - маске, дистанца, хигијена могу да спрече смртоносну заразу.

Према његовим речима, ако што већи број нас буде то спроводио не треба да се плашимо нових сценарија погоршања.

У Аустрији је драматично порастао број заражених. Много је наших грађана у тој земљи, посебно у Бечу.

- У овом тренутку је то Аустрија, али суштина је да увек и свуда треба водити рачуна, свуда вирус може да распламса епидемију ако се за то стекну услови. Таласи се јављају местимично, негде врх талса, негде удолина - објаснио је Јанковић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)