КАКО ЋЕМО СЛАВИТИ СЛАВУ У ДОБА КОРОНЕ? Кон и Тиодоровић имају одговор, правила су сасвим јасна

Новости онлине

11. 09. 2020. у 19:18

КАКО ЋЕМО СЛАВИТИ СЛАВУ У ДОБА КОРОНЕ? Кон и Тиодоровић имају одговор, правила су сасвим јасна

Фото: Архива ВН/Илустрација

КОРОНА је утихнула, али чини се само на трен, јер пред нама је много изазова који би могли бити окидач да се опасни вирус врати у пуном јеку у виду трећег пика, или другог таласа, како год. Већ од октобра креће сезона највећих српских слава, а наши лекари упозоравају да би ове године традиционална српска прослава ипак требало другачије да изгледа.

Печење, славски колач, пиће, много људи, музика и лумповање до касних вечерњих сати - на све је то навикао српски домаћин када се слава слави. Ове године то тако неће моћи.

Да постоји бојазан како ће се наши људи понашати када дође време за обележавање слава у затвореном простору, који је сам по себи проблематичан, показују изјаве и наших епидемиолога и чланова Кризног штаба.

Прво је јуче о томе говорио епидемиолог Предраг Кон говорећи о судару короне и вируса грипа који се очекује у наредном, првенствено зимском периоду.

Фото: Танјуг/Слободан Маљевић

- Углавном смо после обележавања славе Свети Никола увек имали раст броја оболелих од грипа. Све славе и разна друга окупљања са великим бројем људи, места су после којих креће повећање броја оболелих од респираторних инфекција и грип, а нажалост и ковида 19 - казао је др Кон за Политику.

Он истиче да треба имати на уму да да је на снази одлука о забрани окупљања више од 30 људи, држање дистанце и ношење маски.

- Када су приватна окупљања у питању, много тога зависи од појединаца који то организују. Али окупљања треба свести на оквире који су прихватљиви - нагласио је наш епидемиолог.

Забринутост је изразио и епидемиолог Бранислав Тиодоровић, који је опоменуо све на који начин слава може да се прослави.

Фото: Танјуг/Влада Републике Србије/Слободан Миљевић

- Када кажемо да је на снази забрана окупљања више од 30 људи, ми нисмо рекли где. Дакле, то се односи и на куће. Свако окупљање великог броја људи у кући или стану је ризик. Зато треба напомињати шта јесте, а шта није дозвољено - објашњава доктор Тиодоровић.

- Може да се слави, али са малим бројем људи и уз поштовање мера - закључује наш епидемиолог и члан Кризног штаба.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Sitar

21.09.2020. 11:31

Осећам да ће опет доћи на ред и причешћивање! Докле бре ,људи?! Зар желите због епидемије(,која је озбиљна и заразна,али није куга,колера,тифус,губа)да нам уништите традицију,веру и све што нам је свето?!

Moša

21.09.2020. 17:03

Čuli smo od primarijusa Kona da slavljenje Svetog Nikole je povezano sa porastom slučajeva gripa.Srbija je multikonfesionalna zemlja. Da li dr Kon ima epidemiološke podatke vezane za oboljevanja od zaraznih bolesti posle praznika drugih religija, npr. Hanuke?

Zoki brest

23.09.2020. 10:38

Ma krizni štab kreira podatke pustite vi njih,oni tačno znaju ko babaVanga kad će i koliko biti zaraženih no svi na slave to je naša tradicija.I sad možemo da se zarazimo bilo gde i ko je odgovoran pa zna se za njih je to narod