ХЕРОЈСКИМ ЈЕДИНИЦАМА ВРАЋЕН ЗАСЛУЖЕНИ СТАТУС: Јуначка 63. падобранска и 72. бригада за специјалне операције поново на рангу бригаде

Новости онлине

11. 09. 2020. у 17:00

ХЕРОЈСКИМ ЈЕДИНИЦАМА ВРАЋЕН ЗАСЛУЖЕНИ СТАТУС: Јуначка 63. падобранска и 72. бригада за специјалне операције поново на рангу бригаде

Фото: Министарство одбране Републике Србије

ОДЛУКОМ председника Републике и врховног команданта Војске Србије, елитним јединицама Војске Србије – 63. падобранској бригади и 72. бригади за специјалне операције, ове године коначно је враћен ранг бригаде и знамења која су припадници тих јединица небројено пута заслужили пожртвовано штитећи отаџбину и стојећи тамо где нико други није смео да стоји.

Корени 63. падобранске бригаде датирају од оснивања првог падобранског батаљона, формираног уз помоћ савезничких снага 14. октобра 1944. године.

Предности падобранских јединица и обуке коју спроводе, довеле су до формирања 63. падобранска бригаде 1967. године у Нишу, битно различите од претходних падобранских јединица нарочито по извиђачкој и диверзантској обуци. Из једне ваздушно-десантне јединице, 63. падобранска израсла је у специјалну падобранску бригаду, а захваљујући успешном извршавању бројних мирнодопских и ратних задатака, као и врхунској оспособљености припадника, ова бригада заузела је престижно место међу специјалним јединицама Војске Србије.

За показану храброст и учињена херојска дела током борбених задатака, 63. падобранска бригада 1999. године одликована је Орденом народног хероја.

Организацијским променама из 2006. године 63. падобранска бригада практично се гаси и бива преформирана у 63. падобрански батаљон у саставу новонастале Специјалне бригаде. Историјска неправда да се херојска бригада сведе на ниво батаљона, као и да буде кажњена због своје славне ратне прошлости, никада није смела да се деси.

Захваљујући садашњем државном и војном руководству, свесном да су Србији у складу са стратегијама националне безбедности и одбране, потребне снажне, обучене, опремљене и високо мобилне јединице, 63. падобранској враћен је дуг части – поново је постала бригада, којој је у јуну ове године врховни командант Војске Србије Алексанадар Вучић уручио ратну заставу, као симбол слободе, части и образа Србије.

Континуирано улагање у унапређење животног стандарда, опремање и обуку припадника 63. падобранске бригаде, најбољи су начин да се покаже колико су рад, залагање и поднете жртве у одбрани отаџбине препознати, колико се цене и поштују.

Фото: Министарство одбране Републике Србије

Од ове године припадници 63. падобранске бригаде добили су и нове униформе, које имају битну улогу у извршењу наменских задатака. У изради нових униформи извиђачких, диверзантских и падобранских јединица први пут учествовали су њихови крајњи корисници, који су у дизајн имплементирали своја искуства. Нова униформа, у односу на претходну М-10, пружа бољу заштиту тела у екстремним временским условима, јер је за падобранце и извиђаче од изузетне важности заштита тела од негативних атмосферских услова, уз истовремену слободу покрета и могућност брзог реаговања. Комплети нових униформи састоје се од 26 делова који су компатибилни са осталом борбеном опремом и оружјем.

Такође, опремање новим падобранима и савременом опремом омогућило је да се обука 63. падобранске бригаде у садејству са јединицама РВ и ПВО, интензивира. У сегменте те обуке спадају и недавно реализовани десанти са великих висина, више од 4.000 метара, као и прелети падобраном на удаљеностима већим од 30 километара.

Ове године, први пут након скоро 30 година, извршен је скок на воду, што представља значајан помак у обуци падобранаца. Интензивирана је и обука у скоковима у ноћним условима, а изводе се и ноћни прелети. Набавка транспортних хеликоптера Ми-17 омогућила је проширење транспортних капацитета, а тиме и могућности десантирања падобранаца.

Захваљујући свему наведеном, тимови 63. падобранске бригаде оспособљени су за реализацију задатака од највишег значаја и високо су мотивисани да на најбољи начин помогну својој земљи и свом народу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)