НАЈВЕЋИ СТРАХ ДА КОРОНУ НЕ ОДНЕСУ КУЋИ: У ковид-болницама вирусу уз медицинаре изложени и возачи и спремачице

Б. Р.

11. 09. 2020. у 09:38

СВАКО ко је уписао медицину, а поготово ако је специјализирао инфектологију, могао је да рачуна с тим да ће једног дана бити на првој линији одбране од неке инфективне болести.

НАЈВЕЋИ СТРАХ ДА КОРОНУ НЕ ОДНЕСУ КУЋИ: У ковид-болницама вирусу уз медицинаре изложени и возачи и спремачице

Новости

Али, остали запослени у здравству - возачи, сервирке или спремачице нису могли ни да замисле да ће бити на том бранику.

Први пут су обукли скафандере, месецима нису виђали своју децу, јер су радили у "црвеним" ковид-зонама, и сви заједно, могу да буду поносни на терет који су у овој епидемији поднели.

Многи од њих су јуче били на пријему који је за запослене у црвеним зонама организовао министар здравља Златибор Лончар. Међу њима и Ненад Антонијевић, возач у Хитној помоћи у Београду:

- Није било лако, прво у скафандеру, па на дезинфекцији, али радили смо тимски, као и иначе, и то је рецепт за успех и победу над пошастима као што је ковид. Имали смо потребну опрему, што је допринело да се успешно боримо са ковидом.

Министар Лончар оценио је да су сви ови људи хероји данашњице. Многи, како је рекао, нису ни сањали да ће некада радити са инфективним болестима.

Спремачица у Земунској болници Марина Имери каже да није ништа знала о инфекцији када је све почело, да је било страха да вирус не однесе кући и зарази породицу:

- Имам код куће четворо деце и највише сам се тога плашила.

Анестезиолог Тоде Драгичевић из КБЦ "Земун" од првог дана био је укључен у лечење оболелих од ковида, од којег се и сам тешко разболео.

- Било је у почетку несналажења, што је и нормално, јер смо се суочили са новом болешћу, али за неколико дана сви су се уходали и то сада добро функционише - прича Драгичевић. - Веома је важно да се људи придржавају препоручених мера, јер се очекује нови талас епидемије, и нико не би смео да се понаша као да му се не може догодити да се зарази.

И др Ивана Стефановић, из Хитне, прележала је ковид:

- Свима бих поручила да буду одговорни. Маска и држање дистанце су само непријатности у односу на то колико је страшно боловати од ковида и лежати у болници са болешћу о којој се не зна много. Тај страх је ужасан.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)