НАЈСТАРИЈИ СЕ УВЕЛИКО ПРИПРЕМАЈУ ЗА НАСТУПАЈУЋУ ГРЕЈНУ СЕЗОНУ: Дрва за зиму пазаре и од уштеђевине

А.Војиновић

10. 09. 2020. у 18:15

НАЈСТАРИЈИ СЕ УВЕЛИКО ПРИПРЕМАЈУ ЗА НАСТУПАЈУЋУ ГРЕЈНУ СЕЗОНУ: Дрва за зиму пазаре и од уштеђевине

Фото И.Маринковић

КРАЈ августа и почетак септембра је период када се најстарији суграђани увелико припремају за зимску сезону и набављају дрва за огрев.

Пензионери широм Србије и даље су најоданији оваквом начину грејања, а одабране врсте са стоваришта огрева за хладне дане најчешће плаћају на неколико месечних рата, док има и сениора који од уштеђевине одједном плате пун износ.

Већина стоваришта најстаријим муштеријама даје могућност да дрва и угаљ пазаре на одложено, што најстаријим суграђанима и те како одговара, с обзиром на то да њихове коверте са пензијама нису тако "дебеле". Сениори су одговорни и, као што је пракса важила и досад, на време измирују своја дуговања. Из неколико стоваришта, за "Новости", рекли су како су најстарији полако почели да наручују дрва и угаљ за зиму.

- Пензионерима нудимо да преко банке отплату на одложено, на шест месечних рата до годину дана, дрва за огрев, што најстарији редовно и користе. Од августа су лагано почели да наручују одабране врсте - наводе, за наш лист, из једног београдског стоваришта.

На висину цене угља, осим квалитета и његове калоријске вредности, највише утиче удаљеност од рудника из кога се допрема. Тако, тона сирове "колубаре" на београдским стовариштима кошта 7.500, а у појединим местима у унутрашњости 9.000 динара. За угаљ из Ковина потрошачи плаћају од 8.400 до 9.500, из Пљеваља од 12.500 до 14.000, док су "сушени вреоци" из Колубаре од 13.500 до 15.000 динара. Цена за "соко" је од 13.000 до 15.500 динара, а за угаљ из Бановића је од 14.000 до 16.000. Најскупљи је руски камени, који је одличног квалитета, а таква му је и цена, од 20.000 до 23.700 динара.

МОЖЕ И ПРЕКО УДРУЖЕЊА


СЕНИОРИ неретко купују огрев и преко општинских удружења пензионера.
- Преко нашег удружења не набављамо дрва, већ угаљ са Колубаре по повољнијим ценама. Наши чланови који углавном живе по селима су заинтересовани за овај вид куповине, а плаћају на шест месечних рата - наводе, за "Новости", из Удружења пензионера из Младеновца.

За кубни метар дрва за огрев треба издвојити око 6.000 динара, док са сечењем и цепањем иде до 7.500 динара. У зависности од врсте и квалитета, тона пелета ове сезоне се продаје од 22.000 до 27.000 динара.

Потрошачи треба да рачунају и на трошак транспорта огрева, уколико то не раде у сопственој режији.

С друге стране, има и најстаријих суграђана који брижљиво од сваке пензије одвајају помало новца са стране и чувају, како би одмах исплатили дрва по преузимању, а такви су деда Милорад и бака Смиљка из Врања.

- Супруга и ја се годинама грејемо на дрва. Крајем августа отприлике почињемо да набављамо огрев како бисмо били спремни за хладне ноћи које код нас у селу почињу већ у септембру. Преко године уштедимо новац од пензија, па одједном исплатимо све. Једино што у последњих неколико година морамо да платимо и човека да нам исцепа дрва када стигну, пошто ја више не могу због здравственог стања. Раније сам увек ја то радио, кад сам био млађи и снажнији - са осмехом прича, за "Новости", Милорад Станковић из Врања.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)