СВЕ СМО БЛИЖИ СУДАРУ ГРИПА И КОРОНЕ: Како да разликујемо обољења која личе на ковид и шта да радимо у случају заразе

Новости онлине

09. 09. 2020. у 18:03

СВЕ СМО БЛИЖИ СУДАРУ ГРИПА И КОРОНЕ: Како да разликујемо обољења која личе на ковид и шта да радимо у случају заразе

Фото: Ж. Кнежевић

ПОЧЕЛО ЈЕ... У најкраћем тако би могло описати оно што нам следује у наредном периоду. Прибојавање свих стручњака ишло је у правцу судара корона вируса и других респираторних инфекција,а према последњим подацима који стижу из Београда, до извесног преплитања је већ дошло.

У претходним данима, недељама и готово месецима било је доста говора о томе шта ће се дешавати када дође време да се опасном корона вирус придружи вирус грипа и друге респираторне инфекције.

Данас, ако је судити по подацима који су стигли, респираторних инфекција је све више, док је вирус корона у опадању. Ипак, то није потпуно охрабрујуће.

Наиме, како пише Политика, мањи је број пацијената у ковид болницама у односу на претходне недеље, али је у последња два дана повећан је број прегледа у ковид амбулантама.

Управо то је саопштио је и министар здравља Златибор Лончар који је нагласио да се бележи већи број укупних и првих прегледа у амбулантама.

Фото: Министарство здравља

Управо такво стање се може повезати са повећаним бројем акутних респираторних инфекција у Србији протеклих дана.

Да ли су захлађење, повратак у школе и вртиће, враћање на посао у фирме утицале на то да се оне у већем броју појављују није познато, али лекари свакако имају више посла због пацијената који долазе због кијања, кашљања, цурења носа...

Управо се на те податке осврнуо и епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон који је тим поводом рекао да се на срећу код тих који долазе не проналази корона вирус, већ се појачава интензитет акутних респираторних инфекција.

- У Београду имамо јасно повећање броја оболелих од акутних респираторних инфекција. Протекле седмице смо регистровали 4.689 оболелих од респираторних инфекција и 66 случајева обољења који личе на грип - казао је Кон којије додао да је недељу дана раније забележено 2.911 таквих случајева и 159 обољења сличних грипу.

Ипак, оно што је занимљиво јесте да се повећање очекује најчешће у школском узрасту, што према речима нашег епидемиолога сада није случај.

Фото Танјуг

- Није се повећање десило у школском узрасту, већ доминира узраст од 30 до 44 године. Врло је могуће да је у радним срединама веће преношење. Повећање акутних респираторних болести је сезонска карактеристика. Ми са маскама имамо експиремент и видећемо колико утиче на смањене инфекција. На јужној хемисфери је дошло до смањена респираторних инфекција за десетоструко - истиче епидемиолог.

Ипак, додаје да се и у Србији већ види разлика, будући да у најтоплијим летњим месецима у просеку имамо између 5.000 и 6.000 оболелих, а сада их је између 2.000 и 3.000.

Звог свега овог сада је важније него икада да се прдржавамо епидемиолошких мера и обавезно носимо маске, јер нас оне сада штите и од короне и од грипа.

Шта би се десило када би се сударили грип и корона?

Такође, епидемиолог је појаснио да се још увек не зна шта би могло да се деси када би до судара короне и грипа дошло са чиме е сложио и епидемиолог Радмило Петровић неколико дана раније.

- Ја бих волео да знам, али не знам. Овај вирус је мало атипичан. Ми њега недовољно познајемо, тек шест или седам месеци - рекао је Петровић и додао да се тек стичу светска искуства и да се сваки дан открива нешто ново.

Каже да је корона вирус агресивнији у спољашњој средини од вируса грипа и да за разлику од грипа који улази само у респираторни тракт, корона улази у крвоток и долази у све органе и ткива.

Будући да ће се у наредном периоду све више људи јављати лекару због ових инфекција, поставља се питање како их разликовати од вируса корона.

- Мислим да ће се људи више јављати лекарима него претходних година, јер ће бити забринути да немају ковид 19. И то ћемо морати да узмемо у обзир када сагледавамо целокупну епидемиолошку ситуацију. Када је реч о корони, обољење се повезује са тим да ли је особа била у контакту са неким ко има ковид 19, да ли је путовала у подручје где је ковид у већој мери присутан, да ли је била у већој групи људи на неким слављима... Битно је да се особа обрати лекару чим примети да има повишену температуру, отежано дисање и кашаљ, губитак чула мириса и укуса, који су доминантни симптоми короне - казао је др Кон и додао да би охрабрио сваку особу која се не осећа добро да потражи помоћ лекара.

Ипак, каже он, треба знати да постоји мала вероватноћа да су они који су изоловани или не излазе из станова и имају мали број контаката добили ковид јер је тренутно активност вируса корона ниска.

- Пре ће бити да су такве особе зарадиле неку прехладу. У Београду смо у последњих 24 сата ковид утврдили код осморо људи - напомиње Кон.

Фото: Д. Миловановић

Са друге стране, иако су и прехлада и грип истог, вирусног порекла и преносе се на исти начин, они ипак нису истог интензитета јер прехлада има далеко блаже симптоме у односу на грип.

Прехлада наступа неколико дана након што особа "покупи" вирус, а симптоми се појављују постепено. С друге стране, грип "ломи" брзо, симптоми наступају већ после неколико сати, а одликује га изнемоглост.

Разлика између прехладе и грипа је у томе што је код појаве грипа виша температура, која упорно траје и тешко се обара. Присутна је јака главобоља и малаксалост, са болом у мишићима, као и општа слабост. Пацијент је везан за постељу, губи апетит и одликује га лоше опште стање - рекао је раније за "Блиц" педијатар Дејан Јонев.

Прехлада је по правилу безопасна и најчешће се повлачи без последица. Тешко ју је разликовати од грипа јер их изазивају исти вируси и имају заједничке симптоме. Прве назнаке су обично свраб и осећај жарења у грлу, који се постепено погоршавају. Најчешће су захваћени синуси и грло, а може се спустити и на бронхије.

- Вирозе се далеко лакше подносе. Температура је нижа, долази до појаве кашља, али нема малаксалости, главобоље, бола у мишићима и пацијент може знатно боље да функционише - додаје доктор Јонев.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)