СРБИ КАО СПАС: Око 75.000 српских туриста тренутно летује у Црној Гори

Е. Б. Т.

09. 09. 2020. у 15:21

СРБИ КАО СПАС: Око 75.000 српских туриста тренутно летује у Црној Гори

Фото: В. В.

ОКО 25.000 српских туриста тренутно борави у земљама које нису увеле посебне услове за улазак, док се у Црној Гори сада налази око 75.000 гостију из Србије. Ово је данас рекао директор Националне асоцијације туристичких агенција Србије ЈУТА, Александар Сеничић.

Подсетио је да је Црна Гора омогућила улазак уз обавезне серолошке тестове и навео да мали број људи у Црну Гору путује преко туристичких агенција и да је углавном реч о индивидуалним путовањима. Сезона се, како каже, одвија у складу са очекивањима, након што су "главне" дестинације српских туриста затвориле границе због епидемије вируса корона. Сеничић је навео да туристи у Египат могу уз обавезан ПЦР тест, египатском компанијом "AirCairo".

- Уколико се путник из Србије ипак упути у Египат без овог теста, моћи ће да га уради на лицу места, јер су туристичке организације омогућиле тестирање у својим просторијама - објаснио је Сеничић. - У тој земљи борави око 40 одсто туриста мање од планираног за ову годину. Током септембра настављају се чартер летови за Турску, у којој је забележен пад броја српских туриста за око 45 одсто.

Он је истакао да је сезона лоша и да је промет пао за готово 92 одсто у односу на прошлу годину. У току године је, како наводи, преко туристичких агенција путовало око 70.000 туриста, док је прошле године у ово време број путника био око 900.000.

- Међу зараженим туристима, у овом моменту је мали број оних који су се заразили на некој од дестинација, већ су углавном то они који су заражени и отпутовали из Србије - казао је Сеничић.

- Око 60.000 до 70 000 туриста уплатило је полису која подразумева и ризике обољевања од Ковида 19.

Према његовим речима, они који путују на одмор ван граница земље нису изложни ништа више већем ризику у односу на оне који одмор проводе на некој од дестинација у Србији. Он је навео да је на време издејствована уредба о заменским путовањима, што је помогло да многе труристичке агенције не оду у стечај. Важно је, како истиче, да до краја године сектор туризма добије помоћ, будући да је до сада велики број радника остао без посла.

- Мере које очекујемо да ће бити објављене до краја месеца требало би да помогну да се очува туристичка привреда и сачувају радна места - рекао је Сеничић.

- Туристичке агенције до краја сезоне очекују већу, секторску помоћ државе, јер од ње зависи опстанак туристичких агенција.

До сада је, како каже, додељено 320.000 заменских путовања од којих је искоришћено, односно реализовано свега 20.000 њих. Углавном је реч о новоууговореним путовањима, каже директор Јуте и додаје да се нада да ће остатак бити реализован следеће године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)