КОН УПОЗОРАВА: Немојте да чекамо да поново почну да се пуне болнице, непоштовање мера води до респиратора и на крају у смрт

Novosti online

09. 09. 2020. у 09:52

КОН УПОЗОРАВА: Немојте да чекамо да поново почну да се пуне болнице, непоштовање мера води до респиратора и на крају у смрт

Фото: Танјуг/Слободан Маљевић

ЕПИДЕМИОЛОГ Предраг Кон каже да се грађани и даље опуштају због пада броја регистрованих случајева и да без обзира на све апеле и даље се сасвим не поштују мере.

Немојте да чекамо да поново почну да се пуне болнице и повећава број умрлих, па да онда почнемо да спроводимо мере, то смо већ једном видели, поручио је Кон.

Предраг Кон је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, навео да последице непоштовања мера на крају воде ка пуњењу болница, респираторима и, нажалост, у смртне исходе.

-Немојте да чекамо да поново почну да се пуне болнице и повећава број умрлих, па да онда почнемо да спроводимо мере, то смо већ једном видели-истиче Кон.

Истиче да је према извештајима јасно да има и кажњавања грађана, али да није важна казна колико ефикасна контрола.

Наглашава да је битно да стигне до свести грађана колико је важно поштовање мера.

-Кинези су нам стварно изузетан пример, они четири месеца немају ниједан смртни случај, а тако многољудна земља, а 23 дана немају ниједан нови случај. Могуће је искључиво овим мерама-поручује Кон.

Пораст акутних репираторних инфеција

Указао је да се што се ковида 19 тиче ситуација стабилизовала и да је тренутно ниска активност вируса, али да је он стално присутан.

-Са друге стране, имамо пораст акутних респираторних инфекција, које су скочиле прошле недеље у односу на претпрошлу било је 70 одсто више у Београду-додао је Кон.

Због тога, како каже, имамо повећане захтеве за преглед у ковид амбулантама, јер не могу да се потпуно разликују акутне респираторне инфекције и ковид.

-Ковид јесте мало другачији клинички, али због опрезности зато што има и врло благе форме добро је то што се они контролишу у ковид амбулантама и на срећу то углавном нису ковид пацијенти и то се пи-си-ар тестом утврђује-објаснио је Кон.

Указао је на чињеницу да је овај понедељак био већи број регистрованих случајева коронавируса у односу на претходни понедељак и то за 15 одсто.

-Пораст је у свим узрастима, не као уобичајено што то буде у школском узрасту, већ је донинантан узраст од 30 до 64 године, што значи да је пренос практично у популацији који ради, у колективима-рекао је Кон.

Кон указује да са доласком јесени улазимо у респираторну сезону, а да је време грипа у Србији друга половина децембра, а максимум је у фебруару и марту.

-Октобар и новембар су месеци када треба радити вакцинацију против грипа и када се треба припремати за сезону грипа-додао је Кон.

Када ће бити отворене границе за држављане Србије

Према последњим подацима Европског центра за превенцију и контролу болести, закључно са 8. септембром, Србија је имала 17,58 заражених на 100.000 становника, што је најмање у региону и три пута мање него што је просек за целу Европу.

На питање зашто онда наши људи не могу да путују у друге земље, Кон каже да ће се то променити и да је то бирократски успорено.

-Имамо ситуацију да ће добар део земаља самим тим што је пало испод 25, а и даље је у опадању, отворити границе, то је сигурно и то се може очекивати-рекао је Кон.

Не иде из дана у дан то одлучивање, већ се одлучује неколико пута месечно, додао је Кон.

Повратак студената у домове – колики је изазов

Говорећи о томе да ли је повратак студената на факултете већи изазов од поласка деце у школе, Кон објашњава да је то неупоредиво када се узму у обзир бројке.

-Не може да се упореди то, када погледате број колико је деце кренуло у школе око 65.000 до 70.000, бројност је неупоредиво већа у школама. Неупоредиво је већи ризик укупно гледано у школама-рекао је Кон.

Када је реч о предузимању мера, за студентске и ученичке домове домове је урађено веома много. Питање је сада како ће се то спроводити, додао је Кон.


-Студенти са својом младошћу свакако носе и велики број контаката и ту треба да се још више продржавају тих мера и од њихове те способности и упорности зависи јако много колико ћемо имати код њих случајева-каже је Кон.

"Није немогуће да се уведе карантин"

Велики број грађана Србије налази се на летовању у иностранству, а Кон каже да се већ више од месец дана расправља да ли треба уводити карантин за њих када се врате.

-Постоји тај рационалан приступ шта може да се спроведе, а шта не може. Оно што не може да се спроведе, онда је тешко и уводити-рекао је Кон.

Објаснио је да би неко био у обавезној самоизолацији он мора да добије решење, а када бисмо имали обавезно тестирање то подразумева да се запуше лабораторије.

-Није немогуће да се уведе и обавезна самоизолација, али се једноставно тешко може спровести-закључио је Кон.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (11)

ZALIV tacka NET

09.09.2020. 13:40

@boki - @Boki, istina nas vecina a vas oko 5% koji negirate sve....nama je dosta takvih kao ti. Drzava treba da kontrolise rigoroznije a takve kao ti da trpa u zatvor ako idu bez maske tamo gde je obavezno da se nosi

boki

09.09.2020. 22:43

@ZALIV tacka NET - Ti si vec odavno u zatvoru sa tvojim strahom, a ja nosim masku ali vise ne mogu da slusam svakodnevne mracne prognoze, pravljenje straha medju ljudima... zatvori se i ne vredjaj druge koji iznose svoje isljenje

ZALIV tacka NET

09.09.2020. 13:38

Pustati decu u skole je jednako namernom izazivanju sirenja epidemije. Vas ne bi trebalo da zanima ekonomija vec zdravlje ljudi zasto ste dozvolili pocetak skolske godine kad vakcine nema nit je iko prima a zarazenih itekako ima. Promenili ste pravila u vezi toga ko se testira na virus i na taj nacin umanjujete broj zarazenih, naime one sa laksom slikom saljete kuci uz tvrdnje da je to obicna prehlada ali da ipak budu u izolaciji....dakle igrate se sa virusom.