И СРБИЈА УВОДИ СИСТЕМ ЗА БРЗО РЕАГОВАЊЕ КОД НЕСТАНКА ДЕЦЕ: Амбер алерт тражи нестале малишане

Ј. Ж. С.

09. 09. 2020. у 16:00

И СРБИЈА УВОДИ СИСТЕМ ЗА БРЗО РЕАГОВАЊЕ КОД НЕСТАНКА ДЕЦЕ: Амбер алерт тражи нестале малишане

Фото Depositphoto

АМБЕР алерт, систем за брзо обавештавање о нестанку деце, Србија би требало да добије већ до краја године, јер нема разлога да се одуговлачи, каже Весна Станојевић, кординатор Сигурне куће.

- Присталица сам увођења државних институција, али подржавам и иницијативе невладиног сектора - каже она. - Најважније је ко ће брже и ефикасније увести систем.

О увођењу Амбер алерта претходно су разговарали министар Небојша Стефановић и председник фондације Амбер алерт Европе Франк Хоен, који је поздравио спремност МУП Србије да буде део овог система и оценио је да је начин на који српска полиција поступа у случајевима нестанка деце ефикасан.

Небојша Стефановић, Фото Танјуг

МУП је, каже Стефановић, спреман за разговоре о модалитетима сарадње у погледу увођења овог система у нашој земљи, у складу са српским законодавством.

- Желимо "српски" Амбер алерт и чинимо све за миран сан сваког детета - рекао је Стефановић.

ХИТНА АКЦИЈА

ОВАЈ систем подразумева да када дете нестане, медији прекину емитовање програма, прикажу фотографије, податке где је виђено последњи пут, шта је носило, да сви мобилни оператери пошаљу СМС и ММС поруку са тим информацијама и да их имају на својим ЛЕД екранима бензинске пумпе и трговински ланци.

Нагласио је да његовим увођењем све активности полиција предузима моментално, претпостављајући да је нестало дете угрожено, све док се не докаже супротно.

- Циљ Министарства је да адекватно одговори на све ризике који могу да доведу до нестанка деце, да би се избегле трајне последице по њихово здравље - рекао је Стефановић. - Протицање времена је од суштинског значаја приликом нестанка деце и процесуирања тих случајева.

Весна Станојевић, Фото Танјуг

За Дамјана Миклича, директора полицијске експертске мреже за нестале, у случајевима нестанка деце размена информација је од пресудног значаја и изразио је спремност ове организације за сарадњу са српском полицијом.

Фондација "Тијана Јурић" један је од иницијатора увођења Амбер алерта у Србију.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)