ФЛЕКЕ НА ПЛУЋИМА ИЗГЛЕДАЈУ КАО СМРВЉЕНО СТАКЛО: Ови људи су прележали корону, а шест недеља касније и даље тешко дишу!

Новости онлајн

08. 09. 2020. у 07:42

ПАЦИЈЕНТИ који су прележали корону недељама након повратка кући из болнице имају проблем са недостатком даха, кашљем и оштећеним плућима, пише Гардијан.

ФЛЕКЕ НА ПЛУЋИМА ИЗГЛЕДАЈУ КАО СМРВЉЕНО СТАКЛО: Ови људи су прележали корону, а шест недеља касније и даље тешко дишу!

Фото: Д. Миловановић

Научници из Аустрије објавили су прелиминарне податке студије у склопу које се пратио опоравак пацијената који су имали тежи облик корона вируса.

Резултати су открили да су се код 88 одсто пацијената оштећења на плућима видела и шест недеља након изласка из болнице. Флеке које су уочене на плућима личиле су на смрвљено стакло. Истовремено, 47 одсто пацијената патило је од недостатка ваздуха, односно имали су потешкоће с дисањем. После 12 недеља, оштећења на плућима имало је 56 одсто пацијената док је 39 одсто теже дисало.

- Особе које преживе корона вирус недељама након изласка из болнице имале су потешкоћа с радом плућа - рекла је др. Сабине Саханиц из Инсбрука, чланица научног тима које је радило истраживање.

Према њиховим запажањима опоравак траје дуго, али се ожиљци на плућима не погоршавају с временом.

У истраживању учествује 86 пацијената, а њих 18 је било на интензивној нези. Просек пацијената је 60 година, више од 60 одсто су мушкарци, а половина њих је или активни или бивши пушач.

Истраживање још траје, а завршиће се када прође 24 недеље од отпуштања пацијената из болнице.

(Жена.блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)