ИЗАЗИВА НАЈТЕЖЕ СИМПТОМЕ КОРОНЕ! Научници открили хемијски састојак због ког чак ни респиратори не помажу

Новости онлине

07. 09. 2020. у 21:28

ГЕНЕТСКА анализа пацијената оболелих од ковида-19, обављена помоћу суперрачунара „Самит“, упућује на брадикинин, природни хемијски састојак који регулише крвни притисак, који би могао да објасни многе аспекте ковида-19 и поједињених симптома болести.

ИЗАЗИВА НАЈТЕЖЕ СИМПТОМЕ КОРОНЕ! Научници открили хемијски састојак због ког чак ни респиратори не помажу

Фото: Д. Миловановић

Рачунар, који се налази у Националној лабораторији у Оук Риџу, у САД, анализирао је 40.000 гена из 17.000 узорака, објашњава стручњак за вештачку интелигенцију Томас Смит.

Резултати анализе помажу да се схвати зашто САРС-ЦоВ-2 код појединих пацијената изазива васкуларне проблеме, као што су мождани удар и запаљења коже или прстију на стопалима, али и наговештавају какве нове терапије долазе у обзир за лечење најтежих симптома.

Због васкуларних симптома лекари на првој линији борбе са вирусом убрзо су схватили да давање кисеоника и интубација веома тешко оболелих пацијената не доноси увек жељене резултате. Мало-помало испоставило се да је код најтежих случајева смртни случај последица цитокинске олује, претеране реакције имунолошког система која уништава виталне органе.

Научници који су тумачили податке до којих је дошао суперрачунар „Самит“ и објавили резултате верују да је за то можда одговорна брадикининска олуја – дисфункција васкуларног система, која узрокује пропустљивост крвних судова.

Према хипотези о брадикинину, брадикининска олуја је одговорна за многе од најкобнијих симптома ковида-19. Теорија се заснива на општеприхваћеном ставу да инфекција почиње уласком вируса у организам преко АЦЕ2 рецептора, присутних у великој броју у носу, али и у цревима, бубрезима и на срцу.

„Самит“ је научницима показао да последице вируса нису ограничене на оне изазване „опседањем“ рецептора АЦЕ2, већ да је вирус такође способан да манипулише њима: преузима контролу над системима у организму тако да АЦЕ2 рецептори постају изражени и на местима где их обично нема много, укључујући и плућа.

- У том смислу, ЦОВИД-19 је као провалник који се увлачи кроз прозор ваше куће на другом спрату и почиње да вас пљачка. Када једном уђе, не краде само ваше ствари, већ и отвара све прозоре и врата како би његови саучесници упали унутра и помогли му да буде ефикаснији – објашњава Томас Смит.

Вирус САРС Цов-2 повећава ниво АЦЕ2, који снижава крвни притисак у организму и делује против другог ензима АЦЕ, који има супротан ефекат отварајући врата брадикинину, објашњавају научници. Без контроле, брадикинин чини крвне судове пропустљивим и шири их, узрокујући пад притиска.

Када крвни притисак није под контролом и крвни судови постану пропустљивији, организам је „отворио врата“ за поремећаје у целом телу. Пацијенти погођени брадикининском олујом „даве се“, јер су им алвеоле прекривене желатинастом субстанцом.

Многи здравствени стручњаци спомињу оштећене крвне судове респираторног система и других органа код оболелих, а ово може да објасни зашто давање кисеоника или повезивање на респираторе код неких остало без ефекта.

Научници у студији наводе да би напоре у потрази за лечењем симптома требало усредсредити на спречавање брадикининске олује.

- У даљим експериментима идентификовано је неколико постојећих лекова који могу да се примене за лечење брадикининске олује – написали су они.

- Следећи корак могле би да буду клиничке студије како би се проценила ефикасност тих лекова код оболелих од ковида-19.

(Блиц)

Запратите Новости спорт на Фејсбуку

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)