КОНАЧНО ОТКРИВЕНО ЗАШТО СУ ПЦР ТЕСТОВИ МАСОВНО ПОГРЕШНИ: Ево колико траје инфекција короном чак и када тест даје позитиван резултат

Танјуг

07. 09. 2020. у 16:44

Тестови на корона вирус толико су осетљиви да могу открити трагове неактивних вируса инфекције која је прошла пре више седмица, што би могло резултирати лажно позитивним резултатима који увећавају размере пандемије, показала су истраживања британских научника са Оксфорда.

КОНАЧНО ОТКРИВЕНО ЗАШТО СУ ПЦР ТЕСТОВИ МАСОВНО ПОГРЕШНИ: Ево колико траје инфекција короном чак и када тест даје позитиван резултат

Фото: П. Милошевић

Научници тог универрзитета кажу да је већина људи заразна само седам дана, али да тестови могу показивати позитиван резултат и седмицама након тога, што значи да би број тренутно заражених могао бити мањи него што се сматра.

Један од аутора студије, професор Карл Хенеган сматра да би тестови на цовид-19, уместо резултата "позитиван/негативан", морали имати праг који неће показивати позитиван резултат ако је вирус присутан у врло малој количини.

Верује да остаци делова неактивних вируса могу делимично да објасне због чега је у Великој Британији тренутно у порасту број заражених, док број пацијената у болницама стагнира.

Центар за примењену медицину Универзитета у Оксфорду испитао је налазе 25 студија којима је анализирано хоће ли се узорци вируса развити у Петријевој посуди у лабораторији.

Ова метода "узгоја вируса" у лабораторији може показати хоће ли позитиван резултат на тесту открити активан вирус, онај који се може умножавати и ширити, или само фрагменте вируса који се не могу размножавати ни у људском организму ни у лабораторији.

Овај је проблем познат од почетка избијања пандемије и још једном указује на то у коликој су мери подаци о цовиду-19 далеко од савршених.

ПЦР тест узимања бриса стандардна је дијагностичка метода при којој се користе хемикалије уз чије се деловање повећава генетски материјал вируса како би се он могао даље проучавати.

Узорак пролази неколико ''циклуса'' у лабораторији пре него што се добије довољна количина вируса за тестирање.

Број циклуса би могао бити начин да се открије колико вируса у себи заправо носите, односно ради ли се о сићушним остацима или не.

Код тестова који морају проћи више циклуса мања је вероватност да ће се вирус репродуковати кад се узгаја у лабораторији.

Када се проводи тест на корона вирус, добија се одговор "позитиван/негативан". Притом нема показатеља колико је вируса у узорку и у коликој је мери он активан.

И особа која у себи има велику количину вируса и она код које су остали само фрагменти вируса од инфекције која је већ прошла добит ће исти - позитиван резултат.

Професор Хенехан, који је опазио грешку у начину на који се евидентирају смртни случајеви, што је навело Институт за јавно здравство Енглеске да побољша систем, каже да докази упућују на то да "заразност корона вируса, чини се, опада након отприлике седам дана", пренела је Хина.

Запратите „Новости спорт“ на Фејсбуку.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)