ЛАКО МОЖЕ ДОЋИ ДО ПРЕЛИВАЊА! Доктор Кон: Тренутно је ниска активност вируса, али се то лако може променити - ово је највећи ризик

Новости онлајн

07. 09. 2020. у 10:20

ЛАКО МОЖЕ ДОЋИ ДО ПРЕЛИВАЊА! Доктор Кон: Тренутно је ниска активност вируса, али се то лако може променити - ово је највећи ризик

Фото: Принтсцреен/Пинк

У СРБИЈИ тренутно имамо ситуцију са ниском активношћу вируса, па је ризик мањи него у суседним земљама, али не смемо да игноршемо његово присуство иначе ће се све променити, рекао је доктор Предраг Кон за "Ново јутро" телевизије Пинк.

- Епидемиолошки ризик је свакако повратак наших људи из иностранства. Упозоравамо све те људе да уколико имају неке тегобе одмах се јаве и да се шири ширење - рекао је др Кон и додао да и даље стоји и још увек није одлучено да ли ће ићи у обавезу самоизолацију.

Како каже, лако може доћи до преливања па се мора бити опрезан.

Др Кон каже да мисли да је довољно упозорено становиштво и додаје да очекује да људи воде рачуна.

Кон је рекао да је чињеница да се много чешчће појављују они који имају озбиљне проблеме и потешкоће, они који немају тешкоће и не појављују се.

- Ово јесте озбиљна болест  али у већем броју случајева пролази без тешкоћа. Пуњење болница и огроман број њих на респираторима показују да иммо пред собом обиљно обољење где је неопходно и даље, без обзира на стабилизацију, морамо бити опрезни - рекао је др Кон.

Када је вакцина у питању, др Кон каже да по том питању постоји у Србији врло јасна правна регулатива.

- Неће овог пута вакцина да дође и да моли да буде регистрована, мораћемо више да се ангажујемо за то - рекао је др Кон.

Он истиче да је сада битно рећи да је битно на време се спремити за сезонски грип.

- Већ је време за вакцинацију против сезонског грипа, јер када дође, то ће бити посебна тема - рекао је др Кон.

Када су школе у питању, др Кон каже да су школе за сада довољно обезбеђене да трансмисија вируса не може баш тако да се преноси у школама.

- Колективи су свакако ризик, али и са превозом би било исто да се и тамо не спроводе све мере - рекао је др Кон.

Он истиче да је примећено да се доста не користе маске, и додаје да на тај начин повећавамо ризик за преношење вируса.

- Морамо да нађемо начин да објаснимо ученицима средњих школа зашто морају да носе маске - рекао је др Кон.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Nja

07.09.2020. 10:34

Zanimljiv je ovaj covek skroz. Na televiziji ga ima više nego starleta, a toliko mu se pocelo svidjati to da uskoro ocekujem da ce imati i svoju emisiju. Pravi profesionalac nema sta... Zato nam je i 2000 i neke pokusao podvaliti vakcine za lecenje od gripa, koju ni sam nije primio!!!

Majanja

07.09.2020. 15:36

Dragi prepametni dr Kon, Pa kako mislite da se krene u vakcinaciju protiv sezonskog gripa kad niko sa sigurnoscu ne moze da tvrdi koliko nas je trenutno netestiranih, a mozda pozitivnih, asimptomatskih, pa kakav bi to mixtus bio..