ТЕСТИРАЊЕ НА КОРОНУ И НОЋУ: Репортери "Новости" у лабораторији где се раде тестови потребни за улазак у Црну Гору

Ивана Ковачић

07. 09. 2020. у 16:00

ИАКО је Црна Гора за грађане Србије ублажила мере за улазак на њену територију, одлазак у ову земљу и даље захтева стрпљење.

ТЕСТИРАЊЕ НА КОРОНУ И НОЋУ: Репортери Новости у лабораторији где се раде тестови потребни за улазак у Црну Гору

Фото: П. Милошевић

Уместо државних, сада се праве редови испред приватних лабораторија. Јер, по новом, осим PCR теста, који раде искључиво државне установе, црногорска граница може да се пређе и са тестом из крви, које однедавно обављају и лиценцирани приватници. Олакашавајуће за путнике у Црну Гору је што су серолошки тестови и до пет пута јефтинији од PCR.

Екипа "Новости" јуче је била у једној од приватних лабораторија у центру Београда. С обзиром на то да је викенд, гужва је била мања него радним данима, али особље ипак није дизало главу од посла.

- Више ни не питамо ко је дошао за коју анализу, јер је навала за серолошке тестове на корону велика и готово сви нам долазе због тих провера - каже једна од техничарки ове приватне лабораторије. - Радимо 24 сата и прилив пацијената је непрекидан, нема паузе. Једино је мало повољнија ситуација ноћу.

Није ретко да у налазу теста не пише јасно да ли је особа позитивна или негативна на вирус корона. То многе забрињава јер сматрају да због тога могу да имају проблем на граници.

МАЊЕ КОВИДА, А ВИШЕ ПРЕХЛАДА

У ПОСЛЕДЊА 24 сата у Србији је на вирус корона тестирано 4.189 особа. Њих 56 било је позитивно, а преминуо је један оболели. То је значајно мање у односу на многе европске земље у којима корона тренутно букти.

Како је јуче истакао др Предраг Кон, последњих дана у Београду је повећан број пацијената у ковид-амбулантама, али се срећом не ради о случајевима заразе вирусом корона, већ о другим респираторним инфекцијама.

- У нашим извештајима поред свих нумеричких вредности које се односе на антитела видљиво је написано да ли је особа позитивна или негативна - кажу у овој београдској лабораторији. Међу онима који су дошли да се тестирају је и брачни пар из Београда.

- Дошли смо да бисмо коначно могли да после годину и по дана одемо у нашу кућу надомак Будве - каже супруга. - Нечувено је шта нам раде. Само за PCR супруг и ја требало је да потрошимо 100 евра, а сада око 40. Зато смо се коначно и одлучили на пут, а и процењујемо да је после избора ситуација мирнија.

У зависности од гужве и броја пријема, серолошки резултати теста на корону чекају се најдуже 24 сата.

Иначе, у лабораторијама које раде нон-стоп тестирање на SARS-Cov 2 из крви дупло је скупље него у оним које имају класично радно време.

- Ми викендом радимо до 14 часова - кажу у једној приватној лабораторији мало удаљеној од центра Београда. - Ко у раним јутарњим сатима да крв резултати могу да буду готови до краја радног дана и засад немамо гужве због короне. Узорак крви узет пред крај радног времена буде готов сутрадан.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)