КОН УПОЗОРАВА: Ситуација несигурна, крећу респираторне инфекције, у БЕОГРАДУ већ ПОВЕЋАН број пацијената, МОРАМО да се придржавамо мера!

Танјуг

06. 09. 2020. у 08:50

КОН УПОЗОРАВА: Ситуација несигурна, крећу респираторне инфекције, у БЕОГРАДУ већ ПОВЕЋАН број пацијената, МОРАМО да се придржавамо мера!

Фото: Танјуг/Слободан Маљевић

Епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон изјавио је данас да се епидемиолошка ситуација у Србији стабилизовала на ниском нивоу, али да је у Београду у четвртак и петак јасно уочено поновно повећање броја пацијената који се јављају у ковид амбуланте.

"На срећу, код њих се не проналази ковид, али то показује да полако почињу да се појачавају акутне респираторне инфекције, којих ћемо у наредном периоду имати и то ће отежати рад медицинским службама", навео је Кон за РТС.

Зато, како каже, инсистира да је ситуација несигурна и да је неопходно строго водити рачуна да се не погорша и остане на прихватљивом ниову.

"Ако успемо да дочекамо октобар без повећања, да остане овако, прихватљиво ниско, онда смо већ у новој сезони, сезони вакцинације против грипа, за коју треба да се припремимо", навео је Кон.

Кон је истакао да се у добром делу Србије епидемиолошке мере уопште не поштују, наводећи да је реч о људима који су на одмору, који уопште не носе маске и бораве у великом броју на одређеним просторима.

То је нешто што не може да остане без последица, поручује Кон.

До повећања броја заражених може доћи и због повратка грађана из иностранства, навео је он.

Како додаје, улазимо и у период респираторних инфекција, које уобичајено крећу од школа, а у овом случају могуће је да крену и из радних колектетива.

Кон истиче и да су превозна средства недопустива места ширења вируса, истичући да не треба благонаклоно гледати на некога ко не носи маску у превозу.

"То је јасан, свестан бојкот мера", истакао је Кон.

Каже да се за сада не може повезивати скок оболелих са почетком школске године, јер је урађено све да у школама не дође до преноса.

Школе се неће затварати, једино у случају да дође до масовног заражавања у општој популацији.

Он је истакао да је чињеница да деца од 15 до 19 година највише оболевају, али да нема тешких случајева, што ствара привид да је ковид лако оболење.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

Bez Karantina Ne Valja

06.09.2020. 10:00

Не шири се корона у превозу, није се никад ни ширила у превозу. У мају месецу, када су се маске знатно мање носиле, број дневно новооболелих је опадао, да би 1. јуна пао на 18 у целој Србији. Места ширења короне очигледно су друга. У сваком случају, Србија не спроводи систем карантина, као што то чине државе које су успешне у борби против карантина, као што су у данашње време Кина, Нови Зеланд, Вијетнам, и можда још понека држава. И кроз историју су државе које су примењивале доследно карантин успешно сузбијале заразу. На пример, Србија 1836. године у време Милоша Великог. Ово делује као најава да ће опет доћи до наглог скока новооболелих, па се сада унапред траже изговори који никако не стоје, и који противрече чињеницама. Истовремено се инсистира на непровереној догми о 1% преноса при општем маскирању. Без обзира на формално образовање, а Милош Велики је био формално необразован, нама су у овом тренутку потребни људи формата Милоша Великог. Људи у Кризном штаву јесу људи одређеног формата, али тај формат није формат Милоша Великог, тај формат није одговарајући за борбу против заразних болести.

Morona

06.09.2020. 11:37

Ovaj kao da nam život traje 300 godina pa je l te zatvorite se godinu dana šta vam fali.. A onda će oktobar pa vakcina cija.. Na šta izdržite do sledećeg leta.. Šta ima veze život traje 300 godina gde žurite..

IvicaTrajkovic

06.09.2020. 12:38

Veliki potencijalni problem su firme sa velikim brojem zaposlenih na jugu Srbije,npr.Leoni,Jura,Aptiv.Nose se maske ali o distanci i dezinfikovanju ruka nemože ni da se sanja...apelujte na vlasnike za bolju i bezbedniju organizaciju rada.