ИСПОВЕСТ ДОКТОРКЕ КОЈА ЈЕ ДВА ПУТА ИМАЛА КОРОНУ: Мајка ми је умрла од короне, а мене је први пут сломило на Васкрс (ВИДЕО)

Драган Вујичић

06. 09. 2020. у 13:30

ПЛАНИРАЛИ смо да у среду скинемо пацијенткињу (70) са респиратора јер су параметри у понедељак показивали да јој се плућа опорављају и да је после три недеље на апарату и седам у болници, почела да излази из кризе.

ИСПОВЕСТ ДОКТОРКЕ КОЈА ЈЕ ДВА ПУТА ИМАЛА КОРОНУ: Мајка ми је умрла од короне, а мене је први пут сломило на Васкрс (ВИДЕО)

Фото Д.Миловановић

Када смо се окупили око њеног кревета, сестра је указала да јој је притисак тог јутра пао на 70 са 40. Прво смо преконтролисали терапију и затим се погледали. Знали смо да "одлази". Ми то зовемо "циркулаторни" колапс. Корона је подмукла, убија и кад помислите да сте спасли пацијента.

Овим речима започиње разговор за "Новости" др Марија Здравковић, директорка КБЦ "Бежанијска коса", једна међу једнакима, лекарима јунацима са прве линије борбе са подмуклим вирусом ковид 19.

Пре доласка у болницу на разговор знали смо само да је директорка Здравковић и сама два пута прелележала - и победила ковид 19. А, када смо одлазили, било нам је јасно и зашто је др Марија именована за прву жену "Витеза хуманости" Љубичевских коњичких игара. После Арноа Гујона, Јована Симића, Новака Ђоковића, Милорада Чавића, Горана Бреговића, данас ће јој у Пожаревцу бити уручено ово признање.

- Нисам то сама заслужила, поготово не јер сам два пута оболела - правда се наша саговрница. - У овој болници од 1.435 пацијаната, њих 92,4 одсто је излечено. А у лечењу смо учестовали сви, од возача и хигијеничара до мене, последње у низу.

Вирус је, наставља др Здравковић, подмукао. Бира, додаје, слабе тачке у зараженом организму, а сваки пацијент је "случај за себе".

- Обично иде прво температура када корона напада леукоците и руши прву одбрану организма. Када битку изгубе бела крвна зрнца, ковид 19 се спушта на плућа, а када се лекари баве плућима, вирус тада тражи најслабију тачку система. Завршни удар је на крвне судове, срце... На самом почетку смо схватили да корону не смемо потценити ни у једној фази. Зато је проценат излечења наших пацијената и изнад светског просека.

Болница на Бежанијској коси је створила јединствену базу података пацијената и, како објашњава др Здравковић, са Медицинским факултетом у Крагујевцу тренутно раде на истраживању утицаја вируса на молекуларном нивоу. Имају 1.400 датотека болести, а истражује се оксидативини стрес који представља "пламен инфекције организма".
- Када бисмо разумели тај процес били бисмо ближе коначном обрачуну са инфекцијом - тврди др Марија.

Фото Д.Миловановић

ЦЕПИВО НАЈБОЉЕ РЕШЕЊЕ
- ВАКЦИНА би била најбоље решење за пандемију, мада тек следи дуги процес тестирања - прича др Здравковић. - Оно што код најављених вакцина може бити добро је конкуренција међу произвођачима јер се сви труде да имају што бољи производ.


Директорка "Бежанијске косе" истиче и да је њено искуство са короном готово исто као и код других здравствених радника, јер су сви стрепели да ли када долазе кући носе и опасни вирус.

- Схватила сам да сам болесна на Васкрс када је прво мене, а потом и целу породицу стигло. Средњег сина је буквално болела кожаа док се туширао, старији је имао температуру и проблеме са стомаком, а ћеркици је букнуло грло уз температуру преко 39. Муж, лекар, морао је на Инфективну клинику одакле ми је поручио да у кревету до њега лежи човек кога, баш као и мене, боли кичма уз малу телесну температуру - сећа се тих априлских дана докторка Марија, која додаје да је од вируса корона преминула и њена мајка.

Др Марија се убрзо опоравила, баш као и сви укућани. Тестирала се PCR тестовима два пута и радила тест на антитела. Било је, каже, све како треба.

- У јуну сам поново осетила премор, знојење... Признајем да сам прво помислила да је ова моја корона "хронична". Пријатељ са факултета, наш први инфектолог др Стевановић, уверио ме да није. Уз његову терапију и тај други круг сам успела да "истрчим" и да се вратим на посао.

Фото Д.Миловановић

ЈУНАЦИ Медицинско особље нон-стоп брине о пацијентима

Др Здравковић хвали све колеге и понавља да је искуство заједничко. Апострофира и резервног војног лекара који се на самом старту сетио да се позове војска, да постави шаторе и уведе другу тријажу пацијената.

- Данас смо као систем кудикамо спремнији и ефикаснији јер смо заједно упознали болест у свим њеним страшним облицима - закључује др Марија Здравковић.

ПРЕВЕНТИВА

- НЕ би требало да се плашимо, то је болест од које се лечи у огромном проценту, али морамо да будемо заштићени. Неки пацијенти стварно из болнице излазе без иједне последице. Дакле, маске и друге мере превенције су обавезне. Муј супруг, лекар, каже да би понекад требало носити и две маске.

Фото Д.Миловановић

 

НАПАДА И НЕРВНЕ ЗАВРШЕТКЕ

- ДОСАД нисмо лечили овако подмуклу заразу - категорична је наша саговорница. - Последње, изненађујуће је што сам чула од колега за случај пацијента коме је вирус напао нервне завршетке, па је прво добио грч фацијалис, а потом му се грчење пренело на цело тело. Његово лечење је у току.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)